StoryEditor

Poľsko -- dôležitý aktér pri riešení krízy

02.12.2004, 23:00

Poľsko sa vďaka konfliktu na Ukrajine stalo dôležitým aktérom zahraničnej politiky Európskej únie. Prezident Aleksander Kwašniewski v krátkom čase navštívil Kyjev už dvakrát -- a čo je dôležité: jeho misiu odsúhlasil francúzsky prezident Jacques Chirac aj americký prezident George W. Bush. A "podporujú ma aj Holandsko a Nemecko", uviedol poľský štátnik s patričnou dávkou hrdosti.
Iniciatívu hlavy poľského štátu oceňujú aj politické sily na Ukrajine, predovšetkým opozícia. Jej hlavný predstaviteľ Viktor Juščenko v tejto súvislosti uviedol, že sprostredkovateľmi môžu byť len tí, čo majú dôveru. "A práve to platí pre poľských politikov ako Kwašniewski," znel jeho komentár. Jeden z Juščenkových najbližších spolupracovníkov, bývalý minister zahraničných vecí Tarasjuk, na vyjadrenie vďaky Poliakom využil i parlamentný mikrofón. Do snáh o vyriešenie situácie sa totiž zapojil aj Lech Walesa, práve tak, ako delegácia Sejmu.
Poľský záujem o Ukrajinu má mnohoraké dôvody. Poliaci i Ukrajinci žili po celé stáročia v spoločnom štáte a na západnej Ukrajine i dnes žije početná poľská menšina. Podobne v Poľsku je asi 200-tisíc Ukrajincov. Ich spoločné dejiny sú však bohaté aj na krvavé udalosti.
Okrem toho sú v pozadí poľského záujmu aj rukolapné hospodárske záujmy. Ukrajina s takmer päťdesiatimi miliónmi obyvateľov predstavuje pre mnohých poľských podnikateľov dôležité odbytisko, obchodné zastúpenia vo Ľvove či v Kyjeve sú pre nich samozrejmosťou. Ukrajina je pre Poľsko aj dôležitou tranzitnou krajinou, cez ktorú do Poľska a ďalej na západ prúdi ropa a plyn. A z malého pohraničného styku majú osoh tisíce ľudí na oboch stranách ukrajinsko-poľskej hranice.
Niet teda divu, že udalosti na Ukrajine zamestnávajú aj obyčajných poľských občanov. Prakticky vo všetkých väčších mestách sa konali demonštrácie na podporu Juščenka. Pre mnohých poľských politikov z konzervatívno-nacionalistického spektra je však solidarita s ukrajinskou opozíciou len ďalšou vítanou príležitosťou na ventilovanie starých protiruských predsudkov. Kwašniewski naproti tomu zastáva názor, že "krízu v susednej krajine nemožno polonizovať". Denník Rzeczpospolita k tomu dodal: "Ak chce Poľsko spolurozhodovať o politike Európskej únie, elita krajiny nemôže vystupovať v pozícii nepriateľov Ruska." (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:38