StoryEditor

Dva roky po ropnej katastrofe Mexický záliv ožil

20.04.2012, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Dva roky po výbuchu na ropnej plošine v Mexickom zálive, ktorý mal za následok jednu z najťažších ekologických katastrof, sa príroda vyrovnala s následkami veľmi rýchlo. Hoci do mora uniklo v priebehu niekoľkých mesiacov z poškodenej vrtnej plošiny Deepwater Horizon až 1,5 milióna litrov ropy, škody sú dnes z veľkej väčšiny minulosťou. „Obnova prírody bola oveľa väčšina, než sa ktokoľvek odvážil dúfať, keď sa to stalo. Obavy väčšiny ľudí, že dôjde ku katastrofálnemu kolapsu ekosystému, sa nikdy nenaplnil,“ potvrdil včera James Morris, profesor biológie na Univerzite Južnej Karolíny.

K výbuchu na plošine spoločnosti BP došlo 20. apríla 2010. Počas nasledujúcich týždňov vytekali do zálivu státisíce litrov ropy. Spoločnosť vyšla havária na desiatky miliárd eur, ktoré musela zaplatiť poškodeným vrátane rybárov či obyvateľov pobrežných oblastí. „Ropná škvrna sa ani nedostala do Atlantického oceánu,“ uviedol oceánológ Zdeněk Kukal.

Do pôvodného stavu sa rýchlo dostal aj život v mori. „Vrátili sa tam ryby. Jedno z najzaujímavejších zistení bolo to, že po katastrofe sa prudko prepadol počet malých rýb, ktorými sa živia väčšie ryby. Naopak, populácia predátorov sa výrazne zvýšila. Príčinou bolo to, že na najväčších dravcov nebol vyvíjaný žiadny tlak zo strany rybárov, keďže ľudia po úniku ropy zastavili rybolov,“ dodal Morris. Podľa neho stavy rýb a ďalších morských živočíchov vyzerajú v súčasnosti skutočne veľmi dobre.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 22:03