StoryEditor

Slovenka, ktorá varí pre české celebrity

13.09.2011, 00:00

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Vlastná prestížna reštaurácia, viacero kuchárskych kníh a prominentní zákazníci z Česka, zo Slovenska i z európskej diplomacie. Tým všetkým sa môže pochváliť Irena Košíková, ktorá v Prahe šéfuje úspešnému podniku U Čiriny. „Môj podnik navštevuje veľa známych osobností. Už sme u nás mali Magdu Vašáryovú, Pavla Hammela aj viacerých českých politikov, napríklad expremiéra Miloša Zemana. Najviac k nám však chodí bývalý prezident Václav Havel s manželkou a jeho priatelia,“ hovorí Košíková, jedna z najznámejších kuchárok v Česku.

Práve vďaka Havlovi sa pritom do sveta dostala jedna z najobľúbenejších špecialít našej metropoly – bratislavské rožky. „Havlovci ich preslávili po celom svete. Exprezident ich nosil napríklad aj španielskemu kráľovi Juanovi Carlosovi.“ Pre kuchárku, ktorej stará mama varila grófom v Budapešti, to vraj bolo najkrajším ocenením.

Skromný stravník Havel
Práve tejto kuchárke pôvodom z juhoslovenskej dediny Nový Život zveril Havel svoj jedálny lístok. Jej cesta do jednej z najdôležitejších kuchýň v Česku však nebola ľahká. Irena odišla zo Slovenska spolu so svojím manželom pred 36 rokmi. V roku 1990 dostala v českej metropole ponuku variť pre gréckeho veľvyslanca a jeho rodinu. Potom však prišlo obdobie, keď chcela radikálne zmeniť svoj život.

Zasiahla náhoda, pretože vtedajší český prezident sa oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou a hľadal zručnú kuchárku. Na odporúčanie sa tak Irena dostala priamo do kuchyne hlavy štátu. „Havel je neskutočne skromný stravník. Má rád české jedlá a tiež všetko pikantné a pálivé. Ochutnal vďaka mne dokonca aj slovenskú kuchyňu,“ tvrdí Košíková.

Úspešná prezývka
Na svoje korene však nezabúda. „Mám pekné pamiatky zo Slovenska. Jednou z nich je aj moja prezývka,“ hovorí pani Čirina, ktorá je na českej politickej aj kulinárskej scéne známa práve pod týmto menom. Popri práci v prezidentovej kuchyni sa ako šikovná kuchárka stala zároveň jednou z prvých žien, ktoré začali vystupovať v televíznych programoch o varení u našich susedov. „Začalo sa to ešte v relácii Jiřiny Bohdalovej. Varili sme spolu jedlá pred kamerou a v čase po revolúcii sme v tomto boli priekopníčky.“

Okrem divákov sa však receptami od Čiriny môžu inšpirovať aj čitatelia. Táto Slovenka vydala už tri knihy o varení. Pri ich krstoch jej zakaždým asistoval aj najvďačnejší obdivovateľ jej gastronomického umenia Václav Havel. Zvučné meno Čirina však dnes už 60-ročnej prestížnej kuchárke pomohlo aj pri rozbiehaní biznisu. „Manžel veľmi chcel, aby naša reštaurácia niesla v názve práve moju prezývku. Tvrdil, že všetci, ktorí nás poznajú, nás vďaka nej nájdu. Bol to výborný marketingový ťah,“ tvrdí Košíková.

Reštaurácia u Čiriny sa už trinásť rokov teší obľube hostí. O všetkých sa osobne stará jej hlavná šéfkuchárka pani Irena. Tá si potrpí na to, aby im mohla sama navariť aspoň dva dni v týždni. A čo je jej receptom na úspech? „O prestížne ocenenia moja reštaurácia nikdy nebojovala. Pre mňa je dôležité obstáť hlavne sama pred sebou a variť so srdcom a rada. Najlepším ocenením pre mňa je, že sa k nám ľudia vracajú.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:11