StoryEditor

Švajčiari v referende odmietli dlhšiu dovolenku

11.03.2012, 16:16
Autor:
čtkčtk

Švajčiari v dnešnom referende jasne odmietli predĺženie zákonom garantovanej dovolenky zo štyroch na šesť týždňov. Proti bolo podľa odhadov zverejnených verejnoprávnou televíznou stanicou SF až 67 percent hlasujúcich. Obyvatelia alpskej krajiny tak dali za pravdu vláde a zamestnávateľom, ktorí v ​​kampani upozorňovali na to, že dlhšia dovolenka bude stáť hospodárstvo miliardy a môže viesť aj k prepúšťaniu.

Švajčiarsky zväz zamestnávateľov prvé zverejnené odhady potešili. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré cituje agentúra DPA, občania rozpoznali, že "niečo, čo najprv znie príjemne, môže neskôr priniesť najrôznejšie nevýhody". Odmietavo sa k návrhu stavala aj vláda, ktorá poukazovala na možnosť, že zamestnávatelia môžu kvôli vyšším nákladom presťahovať svoje prevádzky do susedných krajín.

Odbory na druhej strane zdôrazňovali, že pracovníci sa musia vyrovnávať so zvýšenou pracovnou záťažou a dovolenku si zaslúžia. Preto dnes predseda združenia odborových zväzov Hans-Ulrich Bigler povedal, že ľudia, ktorí sa rozhodli dlhšiu dovolenku podporiť, preukázali "zmysel pre realitu".

Švajčiari majú v súčasnosti nárok na minimálne 20 dní dovolenky. Dnes rozhodujú ešte v ďalších štyroch refendách - v nich ide o cenu kníh, o obmedzenie výstavby víkendových chát, o odvod všetkých príjmov z hazardných hier na verejnoprospešné účely a o daň z nehnuteľností.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:57