StoryEditor

Neviditeľní zabijaci útočia zo vzduchu i z mora

03.05.2011, 00:00

More, vzduch a zem. Spojenie elementov označujúce americké špeciálne jednotky, ktoré pri razii na Usámu bin Ládina nestratili ani jedného muža. Toto elitné komando je schopné zásahu v akomkoľvek prostredí s technicky najlepšími zbraňami na svete. Spojené štáty každoročne investujú do prvotriedneho výstroja týchto vojakov miliardy dolárov, aby boli schopní odolávať zvyšujúcej sa hrozbe terorizmu. Do ich arzenálu patria špičkové pušky, schopné strieľať z rohu, guľomety či okuliare na nočné videnie. Tieto jednotky sú určené na zvláštne úlohy, pri ktorých sa dbá na prísne utajenie.

Slovák, ktorý prešiel cez výcvik
Aby si mohol dobrovoľník pripnúť odznak Trident, znak jednotiek SEAL, musí prejsť náročným telesným a psychickým testovaním. Na vlastnej koži to zažil aj Michal Sčepko ako vôbec prvý Slovák, ktorý ukončil tento náročný šesťmesačný výcvik v Kalifornii. Počas prvých troch týždňov sa pripravujú účastníci na tzv. týždeň v pekle. "Myslím si, že názov je skutočne opodstatnený. To "peklo", aké som zažil tam, sa len ťažko opisuje," povedal pre HN Sčepko. Ten absolvoval napríklad výcvik s ťažkými drevenými bremenami, s člnmi na hlavách a na rukách a behanie s nimi. Test psychickej odolnosti, či vydržia ležať bez pohybu v studenej oceánskej vode viac ako 40 minút, mu ešte teraz vytvára husiu kožu. "Ak to ktokoľvek psychicky alebo fyzicky nezvláda, odkráča k zvonu, na ktorý trikrát udrie, čím oznámi svoj dobrovoľný odchod z výcviku," vysvetľuje Slovák ťažké chvíle v USA.

Najťažšie minúty
Cez prvú fázu výcviku prejde len necelá tretina uchádzačov. Druhú fázu predstavuje výcvik v reálnych podmienkach v teréne. Musel päť minút šliapať vo vode s rukami nad hladinou, potápačskými fľašami na chrbte a  5,5-kilogramovým opaskom. "Mnohí absolventi výcviku označujú práve tieto okamihy ako najťažších päť minút výcviku," hovorí Sčepko. V tretej fáze sa učil pracovať so zbraňami, techniku streľby, pozemnú orientáciu či prácu s výbušninami na suchu a pod vodou, ako aj viesť vojenské operácie s použitím vrtuľníkov. "Začínalo nás 247 a výcvik ukončilo len 27," dodáva Sčepko. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:15