StoryEditor

O Biely dom sa pobije "zlý muž" republikánov

12.05.2011, 00:00

Boj o kreslo v Bielom dome sa vyostruje a republikáni vytiahli do súboja s demokratmi skutočne ťažkú váhu. Včera ohlásil kandidatúru na prezidenta Spojených štátov bývalý predseda Snemovne reprezentantov a „zlý muž“ americkej pravice Newt Gingrich (na snímke).

Barack Obama, ktorý ohlásil začiatok najdrahšej kampane v histórii už minulý mesiac, tak má vážneho vyzývateľa. „Minulé roky to bolo predjedlo, rok 2012 bude hlavný chod,“ povedal Gingrich na konferencii vo Washingtone.

Úspechy na nezabudnutie
Legendárny Gingrich stál na čele tzv. republikánskej revolúcie, ktorá zvrhla 40-ročnú nadvládu demokratov v Kongrese. Práve počas jeho pôsobenia kongresmani v rámci zmluvy Dohoda s Amerikou schválili rozsiahle daňové reformy a Spojené štáty sa prvýkrát od roku 1969 prehupli do prebytkového rozpočtu. Daňové škrty v hodnote takmer 200 miliárd dolárov viedli k rekordne nízkej nezamestnanosti a vytvoreniu 8,4 milióna pracovných miest. „Dnes nezamestnanosť dosahuje až deväť percent, čo spôsobila Obamova neúspešná politika. Musíme sa preto prioritne sústrediť na vytváranie nových pracovných pozícií,“ napísal na Twitteri 68-ročný republikán. V roku 1995 tohto univerzitného profesora, historika a spisovateľa za jeho úspechy časopis Time vyhlásil za Osobnosť roka.

Škandalózny muž
Gingrich presadzuje ako presvedčený konzervatívec tradičné americké hodnoty individualizmu a silnej rodiny. V otázke homosexuálnych manželstiev sa bráni dodatkom v ústave, ktorá hlása ochranu tradičnej rodiny. Po roku 1999, keď odišiel z postu šéfa Snemovne, sa na niekoľko rokov odmlčal a podľa expertov sa jeho hodnoty zmenili. „Dnes je považovaný za povrchného politika. Značka konzervatívcov, ktorú presadzoval, sa stala minulosťou,“ povedal pre HN americký analytik David A. Aldelman.

Achillovou pätou sa mu môže stať jeho osobný život. „Pre jadro republikánov môže byť neprekonateľné to, že sa dvakrát rozviedol, a to, ako sa k svojim manželkám správal,“ tvrdí analytik.

Prvýkrát sa oženil ako 19-ročný so svojou učiteľkou zemepisu Jackie Battleyovou. Tú opustil po tom, ako ju previezli s rakovinou do nemocnice na operáciu. Keď mu údajne farár dohováral, aby ju nenechal samu s dvoma deťmi, opustil aj cirkev. Už vtedy mal totiž milostnú aféru s Marianne Gintherovou, ktorú neskôr tiež opustil, keď jej diagnostikovali sklerózu. „Musí presvedčiť ľudí, že sa skutočne zmenil,“ odkázal pre denník The Washington Post jeho hovorca Rich Galen.

Svoju kandidatúru si podľa expertov začal budovať už pred troma rokmi. „Keď odišiel z postu šéfa Kongresu, tak sa verejne stiahol. V posledných rokoch sa však objavuje v televízii a jeho postoje sa výrazne posunuli doprava,“ povedal pre HN analytik na medzinárodné vzťahy Jiří Skoupý. Podľa neho ide o cieľavedomú stratégiu, ktorá mu môže priniesť víťazstvo v primárkach. Porazil by tak silné republikánske mená ako Mitt Romney, Sarah Palinová či Mike Huckabee.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:21