StoryEditor

Do konfliktu v Sýrii sa zaplietli izraelské stíhačky

31.01.2013, 23:00

Vojna v Sýrii je na najlepšej ceste stať sa medzinárodným konfliktom. Postarali sa o to izraelské stíhačky, ktoré bombardovali konvoj neďaleko Damasku. Útok vyvolal obavy, že sa vojna rozšíri na celý región a vyžiada si odvetu režimu prezidenta Bašára Asada. Ten sa totiž už aj v minulosti vyhrážal použitím chemických zbraní.

Izraelčania preto hromadne nakupujú plynové masky. "Boli varovaní. Nedbali. Boli zasiahnutí," hlásali stručné titulky včerajších provládnych novín Israel Hajom.

Zastavenie Asada
Hoci oficiálne Izrael útok na Sýriu nekomentoval, podľa miestnych médií k nemu došlo údajne na príkaz izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ide tak vôbec o prvý vojenský zásah zo zahraničia voči sýrskemu režimu, ktorý sa rozpadá po rozpútaní arabskej jari v krajine spred dvoch rokov.

Cieľom izraelskej akcie mal byť podľa západných diplomatov vojenský konvoj. Ten viezol zbrane zo Sýrie do Libanonu, konkrétne miestnemu prosýrskemu hnutiu Hizballáh. Práve obava z toho, že diktátor Asad ešte pred definitívnym odchodom z kresla prezidenta bude chcieť odovzdať väčšinu svojich zbraní Hizballáhu či extrémistom, straší Izrael už dlhý čas.

Podľa expertov by to znamenalo ohrozenie bezpečnosti v regióne. Izrael totiž viedol s hnutím Hizballáh v roku 2006 vojnu bez víťaza. "Izraelčania chceli zabrániť posilneniu svojich nepriateľov. Hizballáh je silná vojenská organizácia a pre Tel Aviv predstavuje stálu hrozbu. Zároveň išlo o varovanie adresované sýrskej vláde, aby s presúvaním zbraní prestala," povedal pre HN expert na Blízky východ Jan Fingerland. Dodal tiež, že útok sa dal očakávať a bol len otázkou času.

Obavy z odvety
Celá oblasť severného Izraela je momentálne podľa novín Israel Hajom v najvyššom stave pohotovosti. V niektorých lokalitách dokonca otvorili protiletecké kryty. Izraelská armáda premiestnila začiatkom týždňa dve batérie protiraketového obranného systému Železná klenba na sever krajiny.

Zásah znervóznil Moskvu, ktorá nálet ostro odsúdila. Ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že zo strany Izraela išlo o porušenie Charty OSN a neprijateľné vojenské miešanie sa do krajiny zmietanej občianskou vojnou. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:49