StoryEditor

Gréci cítia nádej. Novej vláde veria

12.11.2011, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Lukasovi Papadimosovi, novému premiérovi, dôverujú tri štvrtiny Grékov.

Drvivá väčšina Grékov verí, že koaličná vláda vytvorená v piatok ponúka najlepšie riešenie pre boj Grécka s ekonomickou krízou. Ukázal to podľa agentúry Reuters prieskum, ktorého výsledky dnes boli zverejnené v Aténach.

Podľa ankety agentúry MRB 68 percent gréckych voličov má dôveru v novú vládu. Nového premiéra Lukasa Papadimosa dokonca podporilo vo štvrtkovom a piatkovom prieskume 75 percent respondentov.

Kabinet bude mať za úlohu zaistiť krajine ďalšiu zahraničnú finančnú pomoc a pokračovať v tvrdých úsporných ekonomických opatreniach, a to do predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú pravdepodobne konať vo februári.

V pondelok by mal nový premiér predniesť programové vyhlásenie vlády, po ktorom by malo pravdepodobne už nasledovať hlasovanie v tristočlennom parlamente o dôvere vláde.

Eurozóna od novej gréckej vlády očakáva, že bude pokračovať v politike prísnych úspor výmenou za masívnu finančnú pomoc krajín platiacich eurom a Medzinárodného menového fondu v celkovej výške prekračujúcej 200 miliárd eur a za odpustenie 100 miliárd eur z gréckeho dlhu, ktorý dosahuje celkovú výšku 350 miliárd.

Vo vláde, ktorá má 49 členov, vrátane premiéra, podpredsedov vlády, ministrov a štátnych tajomníkov, si uchovali prevahu socialisti, ktorí doteraz vládli samostatne. V kabinete je aj šesť zástupcov najväčšie pravicovej strany Nová demokracia (ND) a štyri menšie pravicové strany Ľudová ortodoxná výzva (LAOS).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 05:09