StoryEditor

Slovenská škola padla za obeť novým poriadkom v Maďarsku

28.06.2012, 18:09
Autor:
TASRTASR

Prvou obeťou nových poriadkov v maďarskom verejnom školstve z hľadiska slovenskej výučby je základná škola vo Veľkom Bánhedeši v južnej časti Békešskej župy, napísal dnes - v Maďarsku nezávislý - slovenský spravodajský server Oslovma.hu.

Server pripomína, že práve v tejto obci sa pred rokom konal Deň Slovákov v Maďarsku.

Školu od obecnej samosprávy so súhlasom zboru miestnych slovenských poslancov preberá Katolícka základná škola Svätého Dominika Savio so sídlom v Békešskej Čabe. Nový prevádzkovateľ nahradí doterajšie štyri hodiny výučby slovenčiny v rozvrhu hodín fakultatívnou výučbou jazyka formou záujmového krúžku.

"Správa by nás mohla už aj sama osebe šokovať, nemenej pochopiteľný v celej záležitosti však je postoj miestnej slovenskej samosprávy, ktorá v zmysle národnostného zákona mohla využiť svoje právo nesúhlasu, čo sa však nestalo. Údajne sa chce vyhnúť konfrontácii a snahám smerujúcim k zmareniu uspokojivého riešenia ďalšieho osudu školy," komentuje situáciu Oslovma.hu.

Podľa servera v uplynulých viac než dvoch desaťročiach zakladateľmi a prevádzkovateľmi základných škôl v Maďarsku - vrátane slovenských, v ktorých sa vyučuje slovenčina ako predmet týždenne v štyroch hodinách - boli zásadne obecné či mestské samosprávy. Teraz vo verejnom školstve prebieha koncentrácia a centralizácia v zmysle nového školského zákona platného od 1. januára 2012.

O detailoch a vykonávacích predpisoch tohto zákona sa síce ešte diskutuje, isté však už je, že s platnosťou od 1. januára 2013 všetky školy prevádzkované miestnymi samosprávami takmer automaticky prevezme štát. Starostlivosť o školské budovy naďalej zostáva v rukách miestnych zastupiteľstiev. Štát bude garantovať a ústredne riadiť platy pedagógov, vymenúvať riaditeľov a starať sa o celkovú obsahovú stránku výučby vrátane jednotných učebníc.

Prevádzkovateľom školských zariadení sa však už môže stať aj cirkev, nadácia alebo národnostná samospráva. V takomto prípade prevádzkovateľ školy ročne dostáva doplňujúcu štátnu podporu. Vzťahuje sa to aj na slovenské národnostné - v skutočnosti skôr dvojjazyčné slovensko-maďarské školy -, ktoré v uplynulom období už prevzala Celoštátna slovenská samospráva (Sarvaš, Békešská Čaba a Nové Mesto pod Šiatrom), píše Oslovma.hu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:40