StoryEditor

Silný vietor prekazil let zo stratosféry

10.10.2012, 00:00
Felix Baumgartner mal voľným pádom z výšky 37 kilometrov prepísať históriu.

Rekordný skok z výšky 37 kilometrov sa odkladá. Silný vietor včera prekazil rakúskemu dobrodruhovi Felixovi Baumgartnerovi pokus pokoriť jeden z najodvážnejších cieľov ľudí – najdlhším a najrýchlejším voľným pádom z hranice zemskej stratosféry prekonať rýchlosť zvuku.

Problémy s počasím
Bývalý vojenský parašutista to chcel dosiahnuť skokom z 37 kilometrov, kam ho mal vyniesť špeciálny teplovzdušný balón naplnený héliom. „Je to ako pristátie na Mesiaci, ktoré tiež išlo naživo,“ povedal pred extrémnym pokusom v americkom štáte Nové Mexiko 43-ročný Baumgartner.

Po niekoľkých hodinách čakania na utíšenie vetra sa nakoniec rozhodol pokus odložiť. Opakovať by ho mal zrejme ešte tento týždeň. Baumgartner sa chystá prekonať niekoľko svetových rekordov naraz. Ako prvý človek na svete by mal letieť rýchlosťou viac ako 1 245 kilometrov za hodinu, než sa mu otvorí padák. Do dejín sa chce zapísať aj zoskokom voľným pádom z najväčšej výšky, či najvyšším letom balónom s ľudskou posádkou.

Okrem toho má prekonať aj najdlhší voľný pád, pretože let zo stratosféry bude trvať takmer šesť minút. Rakúšan mal pôvodne skákať už v pondelok, studený front však tieto plány zrušil. Balón so špeciálnou kapsulou sa na hranicu zemskej atmosféry má dostať za dve a pol hodiny. Doterajší rekord vo voľnom páde drží americký pilot Joseph Kittinger. Ten v roku 1960 zoskočil z výšky 31 kilometrov a dosiahol rýchlosť takmer tisíc kilometrov za hodinu. Kittinger je aj súčasťou Felixovej misie – navigovať ho má zo Zeme.

Nebezpečná akcia
akcia bude mimoriadne nebezpečná, pretože Rakúšanovi aj pri najmenšom zlyhaní výstroja hrozí smrť. V atmosfére totiž musí prekonať supersonický tresk pri prekročení rýchlosti zvuku. „Pred 50 rokmi priniesol takýto pokus veľké vedecké objavy. Pred Kittingerovým zoskokom veda nepoznala detailné podmienky v atmosfére, ktoré vplývajú na človeka. Dnes sú tieto oblasti zmapované a ide skôr o komerčné aktivity,“ povedal pre HN slovenský astrofyzik Juraj Tóth.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:39