StoryEditor

Hambali patrí na zoznam svetových teroristov

03.11.2002, 23:00

Malajzijčan Sobri Muhamad je už niekoľko mesiacov na úteku. Nie však pred miestnou políciou. Tá ho vypočúva už 73 dní. Tento bývalý vojak sa dnes snaží uniknúť svojej minulosti a predovšetkým nespočetným otázkam, ktoré sa týkajú jeho bývalého šéfa -- Riduana Isamudina známeho skôr pod menom Hambali.
Spojené štáty v minulých dňoch rozšírili zoznam najhľadanejších teroristov o šesť nových mien, na jeho čele figuruje Usáma bin Ládin. Medzi nimi sa objavil aj Hambali. Washington už dlhší čas vyjadroval svoje obavy, že práve spomínaný indonézsky duchovný a líder extrémistickej moslimskej organizácie Džamá´a Islamíja (DI) prevzal po minuloročných spojeneckých útokoch na Afganistan velenie nad juhoázijskou vetvou Al-Kajdy. Americké tajné služby sú tiež presvedčené, že práve Hambali stojí za teroristickým útokom na Bali, pri ktorom 12. októbra zahynulo takmer dvesto ľudí, prevažne cudzincov.
Sobri Muhamad patrí medzi malú skupinu moslimov, ktorí si osobne vypočuli niekoľko lekcií najhľadanejšieho teroristu Ázie, na vlastnej koži pocítili tlak jeho osobnosti, nakoniec sa však rozhodli nenasledovať jeho víziu hlásajúcu džihád, že smrť ako obeť zaručuje večný život. Sobri je pravdepodobne aj posledným, kto videl Hambaliho na území Malajzie naposledy. Riduan Isamudin tu strávil pätnásť rokov svojho života, v októbri 2000 sa vrátil do Indonézie na centrálnu Jávu. Päť mesiacov pred zmiznutím predstúpil naposledy pred svojich verných. Išlo v podstate o obyčajných maloobchodníkov, taxikárov, vodičov nákladných áut, ktorých neskôr odhalili ako členov extrémistickej organizácie Kumpulan Militan Malaysia. Hambali im vtedy povedal, že polovičné opatrenia vo svätej vojne v indonézskom Ambone, na juhu Filipín a všade tam, kde sú moslimovia "utlačovaní", jednoducho neexistujú. "Zomrie tvoj cieľ, alebo ty sám," povedal vtedy. Práve vďaka vyhláseniam podobného typu si vyslúžil prezývku "Usama bin Ládin juhovýchodnej Ázie".
Hambali zbieral svoje prvé skúsenosti v osemdesiatych rokoch v Afganistane, kde tri roky bojoval po boku mudžahedínov. Po návrate z vojnovej zóny regrutoval moslimov v tunajšom regióne do konfliktov v Bosne a v Alžírsku. Register jeho teroristických aktivít je skutočne bohatý. Výzvedná služba Indonézie si myslí, že so skupinou piatich až ôsmich Indonézanov pripravoval výbuchy na Bali niekoľko mesiacov.
Riduan Isamudin je stále podozrivý, že to bol práve on, kto sprostredkoval v Malajzii v januári 2000 stretnutie dvoch samovražedných únoscov lietadiel, ktorí zaútočili vlani 11. septembra na New York a Washington. Témou ich schôdzky malo byť plánovanie teroristických útokov proti západným cieľom v tunajšom regióne. Hambali čelí aj obvineniu z bombového útoku na americkú lietadlovú loď USS Cole v Jemene v októbri 2000. Podľa všetkého má na svedomí aj sériu dvadsiatich simultánnych výbuchov v kostoloch v Jakarte, na Jáve, Sumatre a Lomboku, ktoré sa stali na Štedrý večer v roku 2000. Výzvedné služby veria, že Hambali riadil aj teroristický útok na železničnej stanici v Manile v decembri 2000, kde zahynulo 22 ľudí.
Malajzijská polícia sa domnieva, že Riduan Isamudin je na Jáve, kde preskupuje členov DI, zdecimovanej dvoma vlnami zatýkania podozrivých teroristov v Singapure a v Malajzii. Zrejme zmenil tiež taktiku a musel upustiť od veľkých plánov v podobe bombových útokov na západné diplomatické a vojenské ciele v oblasti juhovýchodnej Ázie. Existujú obavy, že v rámci novej stratégie pripravuje teraz teroristické akcie proti reštauráciám, barom a klubom, čiže miestam, ktoré veľmi navštevujú a vyhľadávajú západní občania a turisti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:07