StoryEditor

V Grécku by mohli zostaviť vládu už dnes večer

11.05.2012, 13:35
Autor:
čtkčtk

Stále neistý je dnes výsledok vyjednávaní gréckych politických strán o vytvorení vládnej koalície, ktorá teraz závisí od rozhodnutia strany radikálnej ľavice SYRIZA. Tá v nedeľných parlamentných voľbách skončila druhá. Vyjadrenie vedenia radikálnej ľavice sa očakáva dnes večer o šiestej.

Rozhodujúce rozhovory

Vyplynulo to z posledných vyjadrení hlavných aktérov tohto pre Grécko aj EÚ dôležitého vyjednávania. „Grécko nemôže vytvoriť vládu, ktorá by bola stabilná a schopná udržať krajinu v eurozóne, bez účasti či aspoň pasívnej podpory strany SYRIZA,“ vyhlásil dnes dopoludnia šéf najsilnejšej parlamentnej strany, konzervatívnej Novej Demokracie, Antonis Samaras po stretnutí s vodcom socialistickej strany PASOK Evangelosom Venizelosom. Ten bol vo štvrtok poverený pokusom zostaviť koaličnú vládu.

Podporou koalície zo strany radikálnej ľavice podmieňuje svoju účasť v koalícii aj šéf malej strany, Demokratickej ľavice DIMAR, Fotis Kuvelis. Doterajší vládny tandem Novej Demokracie a strany PASOK stratil v nedeľných predčasných parlamentných voľbách nadpolovičnú väčšinu v parlamente. S formáciou Demokratickej ľavice ju môžu získať späť. Tieto tri strany chcú uchrániť členstvo Grécka v eurozóne, ale zároveň sľubujú vyjednávať pre Grékov menej bolestivé úsporné opatrenia vynútené eurozónou výmenou za finančnú pomoc pri umorovaní gréckeho kolosálneho štátneho dlhu.

Predák radikálnej ľavice SYRIZA Alexis Tsipras ale v doterajších rokovaniach vždy vylučoval svoju podporu vláde, ktorá by úplne nezavrhla úspornú politiku naordinovanú Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Odvolával sa pritom na prianie svojich voličov, ktorí z jeho strany urobili druhú najmocnejší parlamentné formáciu.

Zložitá situácia

Venizelos, pred ktorým v uplynulých dňoch neuspeli pri riadení rozhovorov o možnej koalícii Samaras ani Tsipras, sa opäť stretne na prerokovanie nanovo sa rysujúcej
koaličnej vlády dnes večer so šéfom strany SYRIZA. Komentáre označujú schôdzku za asi posledný pokus nájsť potrebný kompromis.

Krach terajších rozhovorov by zrejme znamenal ďalšie predčasné voľby, asi 17. júna. Tsipras sa bude rozhodovať, či podporí novonavrhnutú koalíciu ND-PASOK-DIMAR, potom čo mu prieskumy v prípadných nových voľbách predpovedajú jasné víťazstvo pred druhou Novou Demokraciou a treťou stranou PASOK.

"Bojujeme za vytvorenie vlády. Javí sa to veľmi zložité, ale stále je nádej," povedal Venizelos po dopoludňajšom rozhovore so Samarasom. Vo štvrtok totiž zaznelo, že Venezilos ponúkne Tsiprasovi post premiéra.

Zo strany veriteľov Grécka zaznievajú ďalej vyhrážky, že nedodržiavanie sľúbených dôkladných úsporných opatrení Gréckom by znamenalo prinajmenšom politické a finančné zlyhanie krajiny, zrejme aj jej odchod z eurozóny. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes dokonca vyhlásil, že "eurozóna je schopná sa s odchodom Grécka vyrovnať ".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:06