StoryEditor

Kritizovať Berlusconiho sa neoplatí

06.03.2003, 23:00

Taliansky premiér Silvio Berlusconi opäť čelí obvineniam z konfliktu záujmov. Tie sa vynorili po vypuknutí krízy v štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti RAI minulý týždeň po odchode posledných dvoch členov jej rady. Traja z celkovo piatich členov opustili radu RAI ešte minulý rok vo februári na protest proti politike, ktorá podľa ich slov vedie spoločnosť ku krachu. Berlusconiho snaha o rýchle vymenovanie nového šéfa rady, o ktorom by podľa zákona mal rozhodnúť parlament, vyvolalo búrku nielen v radoch opozície, ale aj v samotnej vládnej koalícii. Keď si za predsedu rady vytypoval šéfa McDonaldu v Taliansku Maria Resca, taliansky denník La Repubblica písal o "zrode RAI s kečupom." K vyostreniu atmosféry nepochybne prispelo aj rozhodnutie, ktoré stihli poslední členovia rady urobiť, o premiestnení jedného z troch televíznych kanálov z rímskej centrály do Milána. To sa považuje za baštu parvicovo-populistickej strany Ligy Severu Umberta Bossiho, jedného z najlojálnejších premiérových stúpencov. Koaliční partneri, vrátane vicepremiéra Gianfranca Finiho z Národnej aliancie, to považujú za dôkaz, že Berlusconi uprednostňuje práve Bossiho stranu.
Ani po odstúpení dvoch členov rady však nie je kríza zažehnaná. Na rade je proces zvolenia novej, pritom predchádzajúci výber jej členov zanechal jazvu na koaličných vzťahoch. Okrem vplyvu, ktorý má na štátnu RAI, Berlusconi kontroluje ďalších šesť alebo sedem kanálov prostredníctvom spoločnosti Mediaset.
Premiér všetky obvinenia o tom, že by vyvíjal tlak na talianske médiá, odmieta. Bývalí členovia rady však potvrdili informácie o "manipulácii" domáceho spravodajstva v prospech vlády. "Berlusconi sa cíti istý, pretože vie, že nebude mať problémy," povedal James Walston, profesor politických vied na Americkej univerzite v Ríme. "Každý vedel, ešte pred jeho zvolením, že v jeho prípade pôjde o konflikt záujmov," dodal.
Berlusconiho oponenti ako príklad uvádzajú prípad z minulého roku, keď sa RAI rozhodla pre zmenu programu dvoch ľavicových novinárov kritických k premiérovi. Ten ich dokonca obvinil z "kriminálneho zneužívania" televízie. Rozhorčenie vyvolalo aj rozhodnutie RAI, že neodvysiela priamy prenos z obrovských protestov proti Amerikou plánovanej vojne v Iraku. Opozičný senátor Franco Bassanini informoval o tom, že mnoho novinárov odmieta kritizovať Berlusconiho zo strachu o stratu zamestnania. "Nemajú inú alternatívu," povedal. "Ak by ich, napríklad, vyhodili z RAI, nemôžu ísť pracovať ani do ostatných televízií, pretože ich vlastní Berlusconi," uviedol pre denník New York Times.
Pozornosť na taliansku mediálnu scénu sa upriamila po tom, čo britský denník Financial Times uverejnil článok, v ktorom autor tvrdí, že talianska televízia je pochybná, nedemokratická a primitívna. Tobias Jones napísal, že "správy v televízii nahradilo ľahké porno". Premiéra a mediálneho magnáta Berlusconiho obvinil, že práve on stojí za úpadkom RAI. Jeho článok bol zostavený z výpovedí predstaviteľov talianskej tlače, politikov a komentátorov. Minister Maurizio Gasparri v talianskom denníku La Republica reagoval: "Je to zmes pokrytectva a marxizmu hodného krajiny, kde niektorí členovia parlamentu stále nosia parochne." Jones, ktorý žil v Parme štyri roky, tiež napísal, že "talianska televízia je ako jedna dlhá pieseň a karaoke šou s dievčatami v bikinách." Berlusconi podľa jeho názoru zmenil "televíziu na nekonečné reklamy, ktoré sú napchaté medzi kabaretné vystúpenia".
V polovici januára na konflikt záujmov a vážne porušenie základných práv podľa článku 7 Zmluvy EÚ z Nice v Berlusconiho prípade upozornil aj Európsky parlament. Článok 7 obsahuje varovanie pre krajinu a môže viesť aj k pozastaveniu jej hlasovacích práv v Rade ministrov. Zmluva vstúpila do platnosti 30. januára. Európske inštitúcie sa napriek tomu týmto problémom nezaoberajú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 00:53