StoryEditor

Sťahovanie poľských vojakov do Iraku

03.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Poľsko ukončilo vytváranie 9 200-členných medzinárodných stabilizačných síl, ktorým bude veliť v oblasti stredného a južného Iraku. Na tlačovej konferencii vo Varšave to včera oznámil poľský minister obrany Jerzy Szmajdzinski. Do Iraku včera odišla prvá skupina v počte takmer 250 poľských vojakov vrátane budúceho veliteľa poľskej zóny generála Andrzeja Tyszkiewicza, ktorej úlohou bude pripraviť pôdu pre nasadenie celého mierového kontingentu.
Poľský sektor sa tiahne naprieč stredojužným Irakom od iránskych hraníc po saudskoarabské pohraničie a leží medzi americkou (severnou) a britskou (južnou) veliteľskou zónou. Pre Poľsko je iracká misia najvýznamnejšou vojenskou misiou od čias druhej svetovej vojny. Poctu spravovať jednu z povojnových zón v Iraku dostala Varšava od Washingtonu za oddanosť, ktorú prejavila počas irackej vojny, keď sa postavila na stranu USA a prispela aj 200-členným bojovým kontingentom.
"Dnes sme ukončili ďalšiu prípravnú fázu v procese preberania zodpovednosti za zónu v Iraku. Sme pripravení prevziať velenie od 1. septembra," vyhlásil Szmajdzinski.
Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Poliaci nie sú o nič nadšenejší vojenskými snahami svojej krajiny v Iraku než obyvatelia krajín západnej Európy. Tento názor má obyvateľstvo aj napriek tomu, že oficiálni vládni predstavitelia a politické špičky sa prikláňajú na stranu USA a súhlasili s vojnou v Iraku.
Poľsko ako bývalá komunistická krajina, ktorá nemá dostatok skúseností s mierovými misiami vo svete, malo problémy zorganizovať svoju misiu v Iraku bez vonkajšej podpory. Nakoniec získalo od USA finančnú pomoc, dopravu a výstroj. NATO, ktorého členom sa Poľsko stalo v roku 1999, prisľúbilo logistickú pomoc. Varšava vyšle do Iraku 2 300 vojakov. Ako uvádzajú oficiálne miesta, poľskí vojaci budú pracovať bok po boku s 1 300 španielskymi vojakmi, ktorých krajina by mala v istom bode misie prevziať kontrolu nad stredojužnou irackou zónou. Stabilizačné sily pod poľským velením budú okrem Poliakov tvoriť vojaci z Ukrajiny, Maďarska, Slovenska, Bulharska, Rumunska a pobaltských krajín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:47