StoryEditor

Záplavy na Filipínach si vyžiadali stovky obetí (video)

17.12.2011, 15:25
Autor:
TASRTASR
Už najmenej 436 ľudí zahynulo pri náhlych záplavách a zosuvoch pôdy na juhu Filipín.

Už najmenej 436 ľudí zahynulo pri náhlych záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených tropickou búrkou Washi na juhu Filipín. Informovali o tom dnes filipínski predstavitelia.

Generálna tajomníčka filipínskeho výboru Červeného kríža Gwen Pangová pre agentúru AP uviedla, že najnovší údaj o počte obetí vychádza zo spočítania tiel, ktoré zhromaždili v provizórnych márniciach, najmä v pobrežných mestách Cagayan de Oro a Iligan v regióne Severné Mindanao.

Väčšina obetí spala, keď sa ich domami v noci nadnes prehnala záplavová vlna po 12 hodinách silného dažďa. Búrka a silný dážď zapríčinili zvýšenie hladiny mnohých riek. Záplavy sa vyskytli vo viacerých mestách a dedinách a zintenzívnil ich ešte vysoký príliv. Mnoho obetí so sebou stiahlo more.

K mnohým telám, ktoré zhromaždili v márniciach, sa nikto nehlási, čo naznačuje, že vlna zo sebou vzala celé rodiny. Počet nezvestných sa nedal podľa filipínskych úradov v tejto fáze vyčísliť. Hovorca armády Randolph Cabangbang predtým uviedol, že v len v meste Iligan je nezvestných približne 250 ľudí.

Tisíce vojakov s pomocou miestnych policajtov i civilistov sa zapojili do záchrannej operácie a odstraňovania škôd v dvoch pobrežných mestách, ktoré ostalo po ničivej povodni zaplavené odpadom, prevrátenými vozidlami a povalenými stromami.

Filipínsky prezident Benigno Aquino III. vyjadril zdesenie nad vysokým počtom obetí a nariadil vyslanie potrebnej pomoci pre postihnuté územia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:19