StoryEditor

Maďarskí radikáli zmlátili Rómov

28.04.2011, 00:00
"Načo sú tu? Sú to obyčajní potkani, ľudia sa ich boja," odpovedá na otázku HN o vyčíňaní extrémistov obyvateľka severomaďarskej obce Gyöngyöspata Natasa Farkasová.

Práve v tejto obci v noci na včera radikáli s vyholenými hlavami vyprovokovali brutálnu bitku s miestnymi Rómami, počas ktorej ťažko zranili štyroch ľudí.

Obyvateľom Gyöngyöspaty naháňajú už niekoľko dní strach príslušníci domobrany, ktorí sa tu rozhodli vziať moc zákona do svojich rúk. Založili si tu akýsi vojenský tábor, ktorý mal údajne slúžiť na výcvik. Ochranná sila, ako svoju domobranu nazvali, má však veľmi ďaleko od demokracie.

Fakľové pochody
Kontrola ulíc, fakľové pochody a bitky s miestnymi Rómami. Práve takto odstrašujúco vyzerá situácia v maďarskej dedine, z ktorej chce väčšina zo 450 Rómov odísť. Majú totiž strach, a nie bez dôvodu, ako ukázal tohtotýždňový incident.

Útoky na Rómov a pochody radikálov na čele s členmi a priaznivcami parlamentnej strany Jobbik však nie sú v Maďarsku žiadnou novinkou. V posledných rokoch titulné strany novín niekoľkokrát zaplnili príbehy o tom, ako mladíci v uniformách napadli rómske domy. Všetky strany sa však zhodujú na tom, že nečinná je v takomto prípade najmä vláda a za všetkým vidia zlú ekonomickú situáciu. „Nikto tu nemá peniaze, štát nám nepomohol v minulosti a nepomôže nám ani teraz. Ale ani Cigáni nemôžu robiť všetko, čo chcú,“ dodáva Farkasová, ktorá je sama Rómka.

Členovia domobrany sa totiž netaja tým, že ich jedinou snahou je odstrániť z verejnosti kriminalitu. Práve v oblastiach, ako je Gyöngyöspata, je kriminalita veľmi vysoká. Je to najmä pre zlú finančnú situáciu Rómov, ktorí často vidia posledné riešenie v krádežiach. „To, čo sa deje medzi Cigánmi u nás, sa nedá vydržať. Vina je na strane radikálov aj Cigánov. Ani oni nemusia ísť kradnúť,“ tvrdí Farkasová.

Situáciu v obci nezvládol ani starosta László Tábi. Ten sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť. Nahradiť by ho chcel vodca Ochrannej sily Tamás Eszes.

Hrozba radikalizmu
Podobný problém vidí v nástupe radikalizmu u našich susedov aj opozícia. Kým bývalý socialistický premiér Ferenc Gyurcsány hovorí o „nacistickej otázke“, opozičná strana Politika môže byť iná je opatrnejšia. „Hlavným dôvodom je to, že vláda sa nestará o vidiek. Práve preto tu vyčíňajú extrémisti a situáciu využívajú len na vyťaženie politického kapitálu. Je hrozba, že týmito ľuďmi sa nikto nezaoberá,“ potvrdil pre HN člen strany Dávid Dorosz.

Hrozbou však podľa analytika Pétera Krekóa môže byť aj budúcnosť. „Je tu veľké riziko symetrickej radikalizácie. To by znamenalo vytvorenie rómskej obrannej gardy ako odpoveď na pochody a vyčíňania ostatných podobných organizácií,“ potvrdil pre HN Krekó.

Kampaň nenávisti
Miestny vajda János Farkas povedal, že pre „týchto nacistov“ včera nepustili Rómovia svoje deti do školy. Kvôli vyčíňaniu extrémistov dokonca mnohí z nich oznámili americkému veľvyslanectvu, že požiadajú o azyl v USA.

Na stranu domobrany sa však najnovšie pridávajú aj nerómski obyvatelia obce. Práve tí sú totiž cieľovou skupinou ultrapravicového Jobbiku. „Jobbik chce takýmto spôsobom len získať voličov,“ dodal Dorosz.

Maďarská opozícia podľa neho nevylučuje, že by sa s problematikou neutíchajúcich zrážok medzi radikálmi a Rómami mal zaoberať aj Brusel. „Pevne verím, že táto situácia zdvihne vlnu pozornosti aj v Bruseli. Určite by som podporil, keby s tým únia niečo robila, avšak hlavne musíme zakročiť my doma,“ dodal Dorosz.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:49