StoryEditor

Maklér zbohatol na podvodoch. USA mu klepli po prstoch

21.11.2012, 23:00
Po sérii obvinení bánk z machinácií najnovšie Amerika vyhlásila vojnu burzovým maklérom.

Najvýznamnejším úlovkom je podľa amerických médií odhalenie praktík úspešného finančníka Mathewa Martomu, ktorému sa podaril najväčší maklérsky podvod v dejinách USA. Maklér zarobil až štvrť miliardy dolárov na tom, že zneužil dôverné informácie od známeho neurológa na výhodný predaj akcií. Americká prokuratúra ho už obvinila z finančných podvodov, za čo mu hrozí vysoká pokuta alebo pobyt vo väzení. „Zákulisné získavanie informácií finančníkov pre zvýšenie svojho zisku na burzách je bežnou praxou, no len veľmi ťažko ich je možné odhaliť. Posledný prípad bol tak skutočne veľkým úlovkom,“ povedal pre HN X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. Martomu napokon zatkla FBI v utorok ráno v letovisku Boca Raton na Floride.

Využitý neurológ
Finančník úspešnej marketingovej spoločnosti SAC Capital využíval dôverné informácie v rokoch 2006 až 2008, keď sa pravidelne stretával s neurológom z Univerzity v Michagane. Špecialista na Alzheimerovu chorobu Sidney Gilmana totiž v tom období aj v spolupráci s vládou USA pracoval na výskume účinného lieku. Martoma sa od neho dozvedal o výsledkoch predbežných klinických testov lieku na Alzheimera, ktoré potom využíval pri obchodoch s akciami farmaceutických firiem Elan a Wyeth za 700 miliónov dolárov. V roku 2008 sa dozvedel o zlých výsledkoch testov a predal akcie ešte pred ich uverejnením. Po nich sa hodnota cenných papierov farmaceutických firiem prepadla až o 70 percent.

Zničená povesť
Po medializácii prípadu sa strhla kritika na marketingovú spoločnosť SAC Capital, u ktorej sa v krátkom čase prevalil už šiesty prípad podvodných praktík. Kauza preto ničí meno šéfovi tejto spoločnosti, ktorý je pritom jeden z najuznávanejších a najúspešnejších finančníkov v Spojených štátoch Steve Cohen. Tento bilionár popiera, že by o praxi svojich zamestnancov vedel. Tí totiž používali dôležité kurzové informácie, zatiaľ čo ďalší investori takéto zdroje nemali. Maklér tak dopredu vedel, či bude kurz akcie po zverejnení informácie klesať alebo rásť. Mal tak dostatok času sa pripraviť, aby mohol zakrátko inkasovať zisky. Vyšetrovatelia však pochybujú, že by o praktikách vo svojej firme Cohen nevedel. Médiá preto najnovšie zamerali svoju pozornosť na marketingovú spoločnosť SAC Capital, ktorej škandál výrazne poškodil povesť.

Obchodovanie na základe neverejných informácií totiž patrí k najčastejším a zároveň najzávažnejším trestným činom, ktorých sa makléri dopúšťajú. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:45