StoryEditor

Slovák radil diplomacii USA, ako na Egypt

29.10.2012, 23:00
Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Dostať sa medzi popredných expertov na ekonómiu mu zabezpečilo štúdium na niekoľkých prestížnych univerzitách. Po bakalárskom stupni na Karlovej univerzite v Prahe odišiel na George Mason University do Spojených štátov, neskôr sa dostal na dva roky na britský Oxford. To ho katapultovalo medzi najlepších odborníkov v ekonomickom centre Legatum Institute v Londýne. „Zaoberám sa analýzou ekonomických reforiem krajín, ktoré prechádzajú politickými zmenami a tiež hospodárskou krízou v eurozóne – napríklad problémovým Gréckom či Talianskom,“ hovorí 29-ročný rodák z Bratislavy Dalibor Roháč.

Uznávané analýzy
Mladý Slovák sa postupne vypracoval až na pozíciu zástupcu riaditeľa ekonomických štúdií na londýnskom inštitúte. Jeho analýzy pomáhajú napríklad politickým a diplomatickým špičkám vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch. Jeho projekt o egyptskej ekonomike ocenila americká veľvyslankyňa v Egypte Anne Pattersonová či bývalý kandidát na amerického viceprezidenta, senátor Joe Lieberman.

Americká vláda sa napokon Roháčovým projektom zavádzania reforiem v Egypte po páde režimu Husního Mubaraka nechala inšpirovať, aj vďaka čomu si vytvorila novú zahraničnú politiku voči nastupujúcemu režimu v Káhire. Roháč podobne pracuje tiež na analýzach ekonomík ďalších krajín arabskej jari, ako sú Sýria či Líbya.

Jeho odborné články často vychádzajú i v známych svetových denníkoch ako Financial Times, Wall Street Journal či International Herald Tribune. „Pri vypracúvaní projektov porovnávam skúsenosti z reforiem štátov strednej a východnej Európy so súčasnou situáciou v arabských krajinách, ktorých ekonomiky v súčasnosti prechádzajú veľkými zmenami,“ vysvetľuje.

Okrem toho analyzuje v štúdiách aj dosahy protrhových regulačných reforiem vyspelých krajín za posledných 30 rokov. „Ide o najnovší projekt, na ktorom pracujem s kolegom z Oxfordskej univerzity.“

Recept na krízu
A aký je jeho recept na zvládnutie krízy v Európskej únii? „Brusel urobil dve zásadné chyby. Za prvé, fiškálne hospodárenie vyspelých priemyselných ekonomík je dlhodobo neudržateľné. Problémom je tiež spoločné euro, ktoré bez dôveryhodných pravidiel zostáva naďalej zlou ideou,“ vysvetľuje. Európska únia musí preto podľa neho pristúpiť k radikálnym reformám s tým, že by mala umožniť odchod niektorých členských štátov z eurozóny.

Dalibor spolupracuje v rámci londýnskeho Legatum Institute s množstvom ďalších organizácií. Pomáhal napríklad organizovať sériu konferencií spolu s Americkým podnikateľským inštitútom.

Zároveň sa však snaží uplatniť aj akademicky. Momentálne na King´s College London dokončuje doktorandské štúdium. „Príležitostne prednášam aj na University of Buckingham, kde vediem semináre. Píšem tiež štúdie pre svetovo uznávané odborné časopisy.“
Úspešný ekonóm tvrdí, že okrem tvrdej práce je kľúčom k úspechu aj ochota riskovať a nebáť sa študovať v zahraničí. „Obdobie vysokoškolského štúdia je jednou z mála príležitostí v našich životoch, keď je možné divoko intelektuálne a profesionálne experimentovať s relatívne malým rizikom.“

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:19