StoryEditor

Füle musel vysvetliť europoslancom aj svoju komunistickú minulosť

12.01.2010, 15:51
Autor:
TASRTASR

Priority pre ďalšie rozširovanie Európskej únie, svoje predstavy o fungovaní spolupráce s vysokou predstaviteľkou EÚ pre spoločnú zahraničnú spoluprácu Catherine Ashtonovou, i svoju komunistickú minulosť musel dnes vysvetľovať dezignovaný český komisár Štefan Füle počas vypočúvania na pôde Európskeho parlamentu.

Počas trojhodinového híringu pred členmi zahraničného výboru, výboru pre medzinárodný obchod a pre rozvoj český kandidát na post komisára pre rozšírenie a susedskú politiku vyhlásil, že pre všetky krajiny, ktoré sa uchádzajú o členstvo v Európskej únii, musia platiť rovnaké podmienky a ich vstup do únie má byť pre ňu prínosom. Zdôraznil pritom, že nebude jeho prioritou vytvárať umelé časové harmonogramy, ale chce prihliadať na to, či je daný štát pripravený začať prístupové rokovania.

Füle dostal špecifické otázky týkajúce sa okolností vstupu Chorvátska a Islandu do EÚ, vzťahu Srbska a Kosova, postavenia kresťanskej menšiny a zaistenia náboženskej slobody v Turecku, či jeho názoru na možné rozdelenie Bosny a Hercegoviny, ktorej sa nedarí dostatočne napredovať v napĺňaní integračných ambícií.

Kde má Európa hranice a či ich vôbec má, ako pomôcť procesu zjednotenia Cypru, ako podporiť blízkovýchodný mierový proces a ako má vyzerať definitívne riešenie pre Blízky východ, či aké konkrétne opatrenia má v pláne s cieľom presvedčiť občanov o tom, že rozširovanie EÚ je výhodné - aj na tieto otázky chceli europoslanci počuť odpoveď od dezignovaného českého člena Európskej komisie.

Keďže má byť zodpovedný okrem rozširovania aj za európsku susedskú politiku, celá séria otázok sa týkala tiež tejto problematiky, vrátane východného partnerstva, postoja EÚ voči Bielorusku, či dodržiavania ľudských práv v Maroku a Tunisku. Europoslanci sa zaujímali aj o predstavy Füleho súvisiace so vzťahom a spoluprácou EÚ s Ruskom, ktoré je pre úniu na jednej strane strategickým partnerom, napríklad v oblasti energetiky, na druhej strane však existujú otázky, či regióny, ako napríklad Gruzínsko, kde je postoj Bruselu a Moskvy odlišný.

"Hľadáme také riešenia, aby z toho profitovali všetci. Nechceme riešenia, kde niekto vyhrá a niekto prehrá," konštatoval Füle.

Doterajší český minister pre európske záležitosti sa nevyhol ani narážkam či priamym otázkam na svoje štúdium v Moskve a svoje členstvo v komunistickej strane.

"Každý má svoju minulosť. Ja som vyrastal na určitom mieste v určitom čase, dôležité je však to, že keď som bol dosť slobodný a zrelý na to, aby som sa rozhodol, tak som sa rozhodol ponúknuť svoje skúsenosti a schopnosti Česko-Slovensku a neskôr Českej republike a moje výsledky sú jednoznačné," vyhlásil Füle, dodávajúc, že chce svoje dvadsaťročné skúsenosti ponúknuť aj EK v prípade, ak europoslanci podporia jeho nomináciu.

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:16