StoryEditor

Odchod amerických vojakov z Iraku otvára novú fázu vzťahov

30.11.2011, 15:05
Autor:
TASRTASR

Odchodom amerických jednotiek z Iraku sa začína nová fáza americko-irackých vzťahov, zahŕňajúca silné bezpečnostné partnerstvo, povedal dnes počas návštevy Bagdadu americký viceprezident Joe Biden.
Posledných 13.000 amerických vojakov v Iraku má krajinu opustiť do konca roka, keď vyprší dvojstranná bezpečnostná zmluva - takmer deväť rokov po americkej invázii, ktorá zvrhla irackého diktátora Saddáma Husajna.
"Spojené štáty dodržiavajú svoje sľuby," vyhlásil Biden na stretnutí s irackým premiérom Núrím Málikím. Dodal, že americkí vojaci odchádzajú z Iraku a obe krajiny spoločne vykročili na novú cestu, ich vzťah je vzťahom dvoch suverénnych krajín.
Americký prezident Barack Obama minulý mesiac oznámil, že americkí vojaci sa koncom roka vrátia domov z Iraku, ako bolo plánované.
Rozhovory o udržaní malého počtu amerických vojakov, ktorí by pripravovali výcvik Iračanov, stroskotali na citlivých otázkach imunity príslušníkov americkej armády.
Biden zdôraznil, že Spojené štáty budú pokračovať v diskusii s irackou vládou o obsahu bezpečnostných dohôd, vrátane otázok výcviku, spravodajských služieb a boja proti terorizmu.
Americký viceprezident dodal, že Irak si zaslúžil úctu všetkých Američanov za to, že vydržal desaťročia Husajnovej tyranie a osem nasledujúcich rokov militantného násilia. Pripomenul aj obete z radov americkej armády. Od začiatku invázie v roku 2003 zahynulo takmer 4500 Američanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:28