StoryEditor

Zomrela jediná dcéra krutovládcu Stalina

29.11.2011, 18:43
Svetlana Stalinová odhalila svetu hroznú pravdu o svojom otcovi. Bol to citovo chladný a paranoidný muž.

„Svojho otca som najskôr milovala, potom som však pochopila, že je to monštrum. Bol to citovo chladný a paranoidný muž.“ Takto hovorila o sovietskom tyranovi Josifovi Stalinovi jeho jediná dcéra po tom, ako sa jej v roku 1967 podarilo utiecť z nenávideného Sovietskeho zväzu do Ameriky. Svetlana Stalinová zomrela minulý týždeň ako 85-ročná v americkom štáte Wisconsin. Tamojšie úrady včera potvrdili, že trpela na rakovinu hrubého čreva.

Agresívny tyran
Práve Svetlana, ktorú na Západe poznali pod menom Lana Petersová, sa po odchode do emigrácie postarala o odhalenie krutej pravdy o svojom otcovi. Svet sa vtedy dozvedel, že Stalin nielenže pozabíjal milióny obyčajných Rusov, politikov i vlastných spolupracovníkov, ale terorizoval dokonca aj najbližšiu rodinu. Doplatila na to jeho druhá manželka a Svetlanina mama Nadežda, ktorá sa, aspoň podľa oficiálnych správ z Kremľa, zastrelila.

Aj kvôli tomu Svetlanu vychovávali pestúnky. Svojich rodičov videlo najmladšie dieťa Stalinovcov len zriedkavo. Aj tento občasný kontakt sa však pre ňu stal nočnou morou, ktorá pretrvala do dospelosti. „Otec ma dal sledovať tajnou políciou. Vo všetkom som ho musela poslúchať. Bol ku mne aj agresívny,“ tvrdila vo svojich pamätiach Svetlana. Kniha sa okamžite po vydaní stala v Amerike absolútnym bestsellerom.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:50