StoryEditor

Jadrový odpad dorazil do Nemecka, aktivistov potlačila polícia

25.11.2011, 14:27
Autor:
ihned.czihned.cz
Pri stretoch sa zranili desiatky demonštrantov.

Vlak prevážajúci rádioaktívny odpad z Francúzska dnes dorazil do Nemecka. Kvôli transportu už v noci prepukli rozsiahle demonštrácie, pri ktorých zasahovala polícia. Výsledkom boli asi tri desiatky zranených na oboch stranách a štyria zatknutí demonštranti.

Hádzali kamene a fľaše
V Nemecku sa proti transportu očakávajú najsilnejšie protesty ekologických aktivistov. Jedenásť kontajnerov s vyhoreným palivom, ktoré vezie, by malo priamo do úložiska do Gorlebenu doraziť cez víkend, ak ich cestu nezdržia ako v predchádzajúcich rokoch odporcovia jadra.
Asi 1500 ich už v noci na piatok na protest proti transportu zablokovalo cestu pri obci Metzingen v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko, kde leží aj Gorleben. Keď sa polícia pokúsila cestu uvoľniť, hádzali na ňu demonštranti kamene, fľaše a sáčky s farbou.

Posledný prevoz
Polícia na to odpovedala slzným plynom a vodnými delami. Zranených bolo desať jej príslušníkov, 20 zranených prevažne od zásahu slzným plynom ohlásili protestujúci. Štyri osoby boli zadržané. Kontroverzný transport vyšiel v stredu zo severofrancúzskeho Valognes. Vo štvrtok na 24 hodín prerušil svoju cestu pri Rémilly, ktoré leží asi 60 kilometrov od francúzsko-nemeckej hranice. Je to už dvanásty a posledný prevoz vyhoreného nemeckého jadrového paliva zo špecializovaného spracovateľského závodu vo francúzskom La Hague mieriaci do Nemecka. Zakaždým je sprevádzaný masívnymi protestami odporcov jadra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:58