StoryEditor

Američania začnú vypočúvanie armádneho analytika

15.12.2011, 08:38
Autor:
TASRTASR

Predbežné vypočutie amerického armádneho analytika Bradleyho Manninga - obžalovaného v prípade úniku informácií pre webovú stránku WikiLeaks - sa začne v piatok. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Prípad bude na vojenskej základni Fort Meade v Marylande zrejme pokračovať aj na budúci týždeň. Cieľom predbežného vypočutia je rozhodnúť, či Manninga bude za poskytnutie informácií súdiť vojenský súd.

Manning čelí okrem iného obžalobe za pomáhanie nepriateľovi a za umožnenie zverejnenia spravodajských informácií na internete s vedomím, že sú dostupné pre nepriateľa. Obžalovali ho tiež z krádeže verejného majetku alebo dokumentov, z podvodu na internete i za porušovanie predpisov armády.

Americká armáda počas vypočutia v súdnej sieni nepovolila vizuálne alebo zvukové nahrávky. Reportéri budú môcť aktualizovať svoje informácie len počas prestávok.

Po skončení vypočutia napíše vyšetrujúci dôstojník správu pre veliteľa s odporúčaním, ako ďalej postupovať. Medzi možnosťami je aj konanie vojenského súdu, úradný trest, alebo zrušenie niektorých či všetkých obvinení, pripomína AP.

Manninga niektorí považujú za vojaka, ktorý zradil svoju vlasť a spolubojovníkov. Iní v ňom však vidia idealistu, zasadzujúceho sa za slobodu poskytovania informácií, ktorý poukázal na zneužívanie moci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:16