StoryEditor

Boj horolezcov na Mont Blanku sa skončil smrťou

09.11.2011, 13:01
Autor:
čtkčtk
Alpinistov našli po šiestich dňoch mŕtvych.

Dramatický šesťdňový boj dvoch francúzskych horolezcov na Mont Blanku, sa skončil smrťou. Alpinistov, ktorých uväznilo zlé počasie na talianskej strane najvyššej európskej hory, dnes našli mŕtvych vo výške 4050 metrov.

Dnes ráno vyrazili helikoptéry na prieskum okolia a okolo poludnia našli nehybné tela dvojice vďaka červenej bunde jedného z alpinistov. Ako informovala agentúra ANSA, lekár mohol u oboch konštatovať len smrť. Oficiálna identifikácia obetí prebehne po prílete helikoptéry s ich telami do talianskeho mestečka Courmayeur. Hustá hmla a silný vietor zabránili záchranárskym tímom dostať sa k horolezcom skôr, a to ako vrtuľníkom, tak aj pozemným horolezeckým tímom.

Išlo o 47-ročného horského vodcu Oliviera Sourzaca a jeho 44-ročnú klientku Charlotte Demetzovú z Paríža. Tých považovali za skúsených horolezcov. Minulý týždeň vo štvrtok uviazli asi 150 metrov v hrebeni Grandes Jorasses. Pri poslednom rozhovore mobilom sa záchrannou službou v piatok oznámili, že sa im podarilo vyhĺbiť v zľadovatelom snehu dieru, v ktorej sa ukryli. Potom sa ale batéria mobilu vybila. Záchranári dnes našli ich nehybné telá v snehu vďaka červenej bunde jedného z nich. Hustá hmla a silný vietor záchranárom totiž nedovolili zasiahnuť skôr.

Šesť dní na streche Európy bolo podľa niektorých názorov veľa i na skúsených a vybavených alpinistov. Francúzsky denník Direct Matin dnes ale poukazoval na prípad francúzskeho horolezca Reného Desmaisona, ktorý v roku 1971 dokázal prežiť v snehovej diere 15 dní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:41