StoryEditor

Slovenský architekt, ktorý stavia luxusné dovolenkové rezorty

11.10.2011, 00:00

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Kariéru uznávaného architekta mu odštartovala zahraničná stáž v Londýne. Práve v britskej metropole sa uchytil a čoskoro začal konkurovať tým najlepším vo svojom remesle. S ďalšími dvoma Slovákmi založil prvý slovenský ateliér v Londýne. Spoločnými silami si rýchlo získali uznanie a rešpekt medzi významnými developermi v tejto mekke architektúry.
Architektonické nápady mladého Slováka sa však okrem Británie objavili aj v Grécku, Nemecku, či dokonca v Číne alebo Nigérii. „Najviac sa nám darilo v Chorvátsku, kde sme sa sústredili na stavby luxusných dovolenkových rezortov. Robíme tiež exkluzívne rodinné domy a biznis centrá,“ hovorí 32-ročný rodák z Banskej Bystrice Peter Lunter. Vyzdvihuje najmä päťhviezdičkový rezort v Dalmácii, ktorý má úchvatný výhľad na zátoku a protiľahlé ostrovy.
Medzi exotické krajiny, kam sa rozhodol preniknúť, najnovšie patrí aj Nigéria. Práve v tejto africkej krajine totiž rozbieha hotelový projekt.
Stámiliónové projekty
„Mali sme šťastie, že v čase, keď sme si budovali klientelu a vlastný štýl, bol v Británii stavebný boom. Hlavným dôvodom, prečo nás zlákal Londýn, boli pracovné ponuky, ku ktorým sme sa dostávali. Na Slovensku sa v tom čase ťažko hľadala práca. Zrazu sme prišli do krajiny, kde sa nám núkali nevídané možnosti,“ tvrdí Peter.


Do Londýna pricestoval ešte ako študent v roku 2000. Spolu s Bratislavčanom Borisom Schultzom študovali architektúru na univerzite v blízkosti hlavného mesta v Lutone. Čoskoro sa k nim pridal Nitran Richard Baláži. Trojica pracovala v rôznych londýnskych ateliéroch, po ôsmich rokoch si napokon založila vlastný s názvom Milieu Architects. Peter prezrádza, že medzi architektonickú špičku ich katapultovala kreativita, ekologickosť a funkčnosť vytvorených projektov. Ich ceny sa pohybujú až v stovkách miliónov eur. Najdrahším projektom bol však interiér nového terminálu bratislavského letiska. „Máme niekoľko rozpracovaných projektov, oživujú sa aj tie, ktoré boli pozastavené kvôli kríze,“ dodáva.

Top ekoarchitektúra
Firma Milieu Architects si za niekoľko rokov svojho fungovania vybudovala stabilné miesto na trhu. Ekonomická kríza čiastočne pozastavila určité projekty, no Lunterova spoločnosť aj toto náročné obdobie dokázala využiť vo svoj prospech. „Pomaly doznieva pokrízové oslabenie architektúry. Potrvá to ešte rok, možno dva. Mojej firme sa však podarilo nahradiť nedostatok určitých veľkých projektov výstavbou luxusných rezidencií najmä v Londýne.“
Dodáva tiež, že vďaka slovenskej pobočke Milieu Architects je jeho architektúra čoraz viditeľnejšia aj na Slovensku. Zo svojich projektov je hrdý najmä na ekologickú bytovku. „Ide o stovku apartmánov, ktoré spĺňajú najprísnejšie štandardy britskej vlády. Vyrástli v anglickom meste Luton. Kládli sme dôraz predovšetkým na ekológiu, pretože v západnej Európe je v súčasnosti ekologické bývanie veľmi moderné,“ povedal Lunter.
O kvalite projektov Milieu Architects svedčia aj ocenenia v medzinárodných súťažiach a tiež členstvo v rôznych prestížnych architektonických združeniach, napríklad Kráľovskom inštitúte britských architektov. Ambiciózne plány spoločnosti však naďalej narastajú, svoj biznis chce preto čoskoro realizovať aj v ďalších exotických krajinách. Nina Klusová

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:54