StoryEditor

Obnova Iraku sa môže začať

Bezpečnostná rada OSN včera ukončila 13-ročné sankcie proti Iraku a udelila Spojeným štátom a Veľkej Británii mimoriadne právomoci na začatie obnovy krajiny a jej lukratívneho ropného priemyslu. Rezolúciu schválilo 14 členov rady. Jedine Sýria, ktorá je irackým susedom a jedinou arabskou krajinou v rade, sa na hlasovaní nezúčastnila. Svoje kreslo v aule nechala prázdne s tým, že si sedemstránkový dokument nestihla preštudovať.
Hlasovanie za rezolúciu umožňujúcu zrušenie sankcií označila agentúra Reuters za víťazstvo administratívy prezidenta Georgea Busha. I keď na poslednú chvíľu urobila niekoľko ústupkov, OSN získala nezávislú, ale i tak obmedzenú úlohu. Washington súhlasil s vyhodnotením rezolúcie do dvanástich mesiacov a prijatím dodatočných opatrení, pokiaľ budú potrebné. Rezolúcia však zostane v platnosti bez ohľadu na výsledky vyhodnotenia, kým v Iraku nebude ustanovená medzinárodne uznaná vláda. Inšpektorom sa umožnil návratu do Iraku. Rezolúciou sa tiež zriadi fond pomoci a obnovy Iraku pri centrálnej irackej banke, nad ktorou budú dohliadať Spojené štáty a Veľká Británia. Dokument predpokladá aj postupné, ale nie okamžité zrušenie programu OSN výmeny irackej ropy za potraviny.
Obnova Iraku z predaja ropy by bez rezolúcie OSN rušiacej sankcie uvalené na krajinu nebola zákonná. Okolo 8,3 milióna barelov irackej ropy zadržaných v tureckom prístave Ceyhan sa tak bude môcť vyviezť.
Rezolúciou sa však v žiadnom prípade neruší embargo na dovoz vojenského materiálu, zakázaných zbraní a komponentov pre jadrový program.
"Zrušenie sankcií je dôležitým momentom pre Iračanov," povedal americký veľvyslanec pri OSN John Negroponte. "Je čas, aby iracký ľud profitoval zo svojho prírodného bohatstva," dodal. Rezolúcia podľa neho poskytuje "pružný rámec" na obnovu Iraku a poskytuje "robustný mandát" zástupcovi OSN pre Irak, ktorého vymenuje generálny tajomník Kofi Annan.
Negroponte zároveň prisľúbil transparentnosť všetkých krokov v procese obnovy a možnosť OSN monitorovať, ako sa zaobchádza s ropnými príjmami. Dodal, že sa ruší obmedzenie leteckej dopravy a že rezolúcia upravuje aj problém irackého zahraničného dlhu a odškodnenia Kuvajťanov za irackú inváziu v rokoch 1990 až 1991. "Nesmieme však podľahnúť sebauspokojeniu a musíme sa pustiť do plnenia rezolúcie," dodal Negroponte.
Francúzsky veľvyslanec Jean-Marc de la Sabliére sa k rezolúcii vyjadril zdržanlivo. "Rezolúcia nie je dokonalá, poskytuje však dôveryhodný rámec irackému ľudu, ktorému ropné zdroje patria," vyhlásil v prejave v BR OSN.
Britský veľvyslanec pri OSN Jeremy Greenstock konštatoval, že je neobyčajne cenné, že sa podarilo obnoviť jednotu Bezpečnostnej rady.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 18:34