StoryEditor

Vodca Kim vydesil svet atómovkou

12.02.2013, 23:00

Severná Kórea postavila do pozoru celý svet. Po dlhodobých vyhrážkach sa komunistickej krajine včera podarilo úspešne odpáliť prvú jadrovú nálož s vysoko obohateným uránom. Jej sila bola pritom z jednej tretiny porovnateľná s ničivým výbuchom v japonskom meste Nagasaki na konci druhej svetovej vojny.

Režim nového severokórejského vodcu Kim Čong-una tým definitívne dokázal, že je schopný vyrobiť veľmi účinnú jadrovú bombu, ktorou dokáže zaútočiť na nepriateľov. „Severná Kórea posledným testom potvrdila, že sa pomaly úspešne zaraďuje medzi jadrové veľmoci. Zvládla totiž výrobu rakety s ďalekým dosahom, teraz sa jej podarilo otestovať nálož obohatenú jadrovým uránom,“ povedal pre HN český bezpečnostný analytik Andor Šándor.

Provokácie Pchjongjangu
Napriek ostrým reakciám zahraničia provokácie Pchjongjangu naberajú na sile. Kimov režim po úspešnom jadrovom teste oznámil, že pripravuje omnoho tvrdšie kroky voči údajnej americkej hrozbe. Jadrová bomba, ktorú nechal pokusne vybuchnúť na severovýchode krajiny, bola pritom menšia a ľahšia než predošlé nálože. Tie odpálil Pchjongjang v rokoch 2006 a 2009. Išlo však o bomby zostrojené s pomocou plutónia, teda o niečo menej nebezpečné, než uránové.

Severokórejčania tak tretím atómovým testom potvrdili, že majú jadrovú zbraň s mnohonásobne lepšou výbušnosťou v porovnaní s tými predchádzajúcimi. Už v súčasnosti pritom režim vlastní rakety krátkeho a dlhého doletu, ktoré by mohli zasiahnuť Južnú Kóreu a väčšinu Japonska.

Vláda v Tokiu preto včera okamžite zvýšila vojenskú pohotovosť. Obáva sa totiž ďalších provokácií. „Voči severokórejskému režimu zvažujeme sankcie. Musíme sa pokúsiť vyhodnotiť všetky možnosti. Radšej sa však pripravujeme na najhoršie, aby sme pre tieto prípady dokázali zaistiť bezpečnosť našich ľudí,“ uviedol japonský premiér Šinzó Abe.

Varovanie sveta
Na jadrový výbuch Pchjongjangu, ktorý pôvodne zaznamenali prístroje ako zemetrasenie so silou 4,9 stupňa Richterovej škály, zareagoval svet ostrou kritikou. Podľa USA a Moskvy porušil režim rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Šéf Bieleho domu Barack Obama vyhlásil, že jadrová skúška bola jasnou provokáciou, ktorá ohrozuje mier a stabilitu vo svete. „Vyzývam k urýchlenej a vierohodnej medzinárodej akcii,“ povedal americký prezident.

Ku kritike Spojených štátov sa pridali aj mnohé ďalšie štáty ako Francúzsko. „Naša krajina absolútne odsudzuje jadrovú skúšku Severnej Kórey. Tento test je zločin, ktorý vážne narúša regionálny a medzinárodný mier a bezpečnosť,“ uvádza sa v správe, ktorú HN poskytla francúzska ambasád na Slovensku.

Prekvapivo sa však proti kroku Severnej Kórey postavila Čína a dokonca aj Irán, ktorý je tiež obviňovaný z vývoju atómovky. Test nálože by tak mohol dostať režim Kim Čong-una ešte do väčšej izolácie a uvaliť na neho ďalšie ekonomické sankcie. A hoci je Čína najväčší spojenec režimu, krajinu varovala, že jej obmedzí pomoc. Chudobná Severná Kórea pritom ekonomicky prežíva len vďaka čínskej podpore a medzinárodnej potravinovej pomoci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:58