StoryEditor

Útočník z Belgicka je držiteľom nebezpečných zbraní

13.12.2011, 23:15
Autor:
TASRTASR

Belgické ministerstvo vnútra dnes večer potvrdilo, že vyčíňanie odsúdeného muža, ktorý strieľal a hádzal granáty v belgickom meste Liége, si vyžiadalo piatu obeť.

Po samotnom páchateľovi, ktorý si siahol na život, útoky neprežil 20-ročný mladík, 15-ročný chlapec a 17-ročné dievča, ako aj dôchodkyňa vo veku 75 rokov. Počet zranených podľa úradov stúpol na 123.
Krátko pred 19.00 h lekárske zdroje z nemocnice v Liége, kde bol ošetrovaný 23-mesačný chlapček, uviedli, že zomrel. Túto správu o šiestej obeti iné zdroje zatiaľ nepotvrdili.

Páchateľ útokov, 33-ročný Nordine Amrani, povolaním zvárač, bol v policajných záznamoch už dlhšie evidovaný ako držiteľ nebezpečných strelných zbraní a práve dnes doobeda bol v tejto súvislosti predvolaný na policajný výsluch, kam v stanovenom čase neprišiel.

Podľa prvých zistení polície, potvrdených minsterstvom vnútra, sa jedná o izolovaný čin jediného páchateľa. Teroristické pozadie dnešných útokov v Liége ministerstvo vylúčilo.
Amraniho odsúdili v septembri 2008 za obchodovanie so zbraňami a drogami. Súd mu vymeral trest 58 mesiacov väzenia, ktoré si odsedel. Keď mal Amrani 29 rokov, policajti pri razii objavili uňho doma viac ako tucet stretných zbraní, 9500 nábojov a okolo 2500 kusov rastlín indického konope na výrobu marihuany. Ďalšie vyšetrovania viedli k nálezu raketometu značky Law, kalašnikova AK 47, samopalu K31, ostreľovacej pušky vysokej presnosti a ďalších zbraní a zbraňovách komponentov. Amrani počas vyšetrocvania odmietal prezradiť pôvod svojho arzenálu.

Po tom, ako neprišiel na policajný výsluch, sa Amrani dnes okolo 12.30 h SEČ objavil na Námestí sv. Lamberta v blízkosti vianočného trhu. Podľa doterajších zistení odišiel zo svojho bytu v Liége s ruksakom, vyzbrojený ručnými granátmi, revolverom a útočnou puškou FAL. Na centrálnom námestí hodil tri ručné granáty smerom k autobusovej zastávke a potom začal strieľať z automatickej zbrane. Muž podľa svedkov následne spáchal samovraždu použijúc revolver, ktorý mal so sebou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 20:55