StoryEditor

Sydney privítalo nový rok veľkolepým ohňostrojom

31.12.2011, 16:06
Autor:
TASRTASR

Viac ako 1,5 milióna ľudí sledovalo dnes veľkolepý novoročný ohňostroj v najväčšom austrálskom meste Sydney. Podľa organizátorov išlo o najväčšiu novoročnú párty na svete.

V centrálnej zóne osláv v štvrti Darling Harbour bol z bezpečnostných dôvodov zakázaný alkohol, takže účastníci si mohli pripiť len limonádou.
Odhaduje sa, že ohňostroj v Sydney prostredníctvom internetu a médií sledovala asi miliarda ľudí po celom svete. Pôsobivá dvanásťminútová svetelná šou s názvom "Čas snívať" mala dodať Austrálčanom optimizmus do nového roku 2012.

Vyše sedem ton zábavnej pyrotechniky odpaľovanej brehov sydneyského prístavu, z lodí aj z prístavného mostu vytvorilo na oblohe neobyčajné atrakcie, napríklad ohňostroj v tvare oblaku, motýľov či rôznofarebný vodopád. Okrem domácich vítali príchod nového roku v Sydney aj početní turisti.

Nie celkom podľa plánu prebehli novoročné oslavy v austrálskom hlavnom meste Melbourne, kde zrejme v dôsledku zle nastaveného ohňostroja začala horieť vežovitá konštrukcia centra umenia (The Arts Centre). Hasičom podľa denníka Herald Sun trvalo viac ako desať minút, kým dorazili na miesto požiaru, pretože sa museli predierať davom oslavujúcich ľudí. Tých navyše ohrozovali padajúce horiace trosky.

Celkovo však bola oslavy príchodu roku 2012 v Melbourne pokojné. V centre mesta a na brehoch rieky Yarra ich sledovalo viac ako 600.000 ľudí, informoval na svojej stránke Herald Sun.
Na susednom Novom Zélande prívalové dažde a búrky prekazili plánované ohňostroje a koncerty pod holým nebom v metropole Wellington, v mestách Palmerston North a Tauranga či na turistami vyhľadávanej pláži Maunganui.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:56