StoryEditor

Na krízu doplatila aj ikona krajín z juhu Európy

26.08.2012, 00:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Európania šetria, pijú namiesto espressa instantnú kávu. Zahýbalo to cenami kávy na burze.

Kríza dopadá i na symbol krajín južnej Európy, na popíjanie kávy. Ľudia si v kaviarňach objednávajú lacnejšiu instantnú kávu. To zamiešalo aj s cenami na komoditných burzách. Zatiaľ, čo zrná robusty kvôli vyššiemu dopytu tento rok zdraželi o 18 percent, ceny drahšej arabiky spadli takmer o tretinu.

Stále vyššie dane, znižovanie platov a rekordná nezamestnanosť vyháňajú Juhoeurópanov z kaviarní. Európania stále spotrebujú viac ako polovicu vypestovanej kávy na svete, avšak v poslednej dobe došlo k výraznej zmene. Teraz je väčší záujem o lacnejšie druhy.

Na kofeín bohatý typ robusta, z ktorého sa pripravuje napríklad instantná káva, tak kvôli vyššiemu dopytu tento rok zdražel o osemnásť percent, zatiaľ čo ceny tradične drahšej arabiky spadli takmer o tretinu. To je pohyb, ktorý ide úplne proti doterajším trendom.

Najväčšie prepady dovozov kávy zažívajú krajiny, o ktorých sa v posledných mesiacoch najviac hovorí - Španielsko, Taliansko a Grécko.

Štyridsaťtriročný Nelson Sánchez pred rokom a pol prišiel o prácu v stavebnej firme. Tvrdí, že mal šťastie, že si dokázal nájsť prácu vrátnika v centre Madridu. Jeho mesačný príjem však klesol z 1500 na 910 eur.

"Predtým som chodil na kávu každý deň. Teraz maximálne každý druhý," vysvetľuje Sánchez. "Musíte myslieť na budúcnosť. Musíte dlho zvažovať, ako miniete každé euro," dodáva.

Toto je len jeden príbeh z mnohých. Ani preto experti ďalší zvrat nečakajú. Zmesi s vyšším podielom robusty sú lacnejšie a zdá sa, že s ich chuťou sú zákazníci spokojní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:28