StoryEditor

V Jeruzaleme našli najstaršiu zmienku o meste Betlehem

24.05.2012, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Izraelskí vedci našli v Jeruzaleme najstarší doklad o biblickom Betleheme. Archeológovia objavili starovekú hlinenú pečať s nápisom Betlehem, ktorá má asi 2 700 rokov. Má ísť o jeden z prvých predmetov, na ktorom sa spomína biblické mesto. Podľa odborníkov dokazuje, že existovalo dávno predtým, než sa preslávilo ako miesto narodenia Ježiša Krista. "Prvý staroveký predmet, ktorý predstavuje jasný dôkaz existencie mesta Betlehem spomínaného v biblii, nedávno objavili v Jeruzaleme," potvrdil agentúram izraelský pamiatkový úrad.
Názov Betlehem je na pečati s priemerom asi 1,5 centimetra vyrytý starovekým písmom. To sa používalo na zápisy v hebrejčine v období existencie prvého židovského chrámu asi tisíc rokov pred naším letopočtom. Podľa agentúry DPA sa na troch riadkov na pečati nachádzajú slová "v siedmom", "Betlehem" a "pre kráľa". Údajne išlo o zásielku, ktorú v siedmom roku svojej vlády poslal betlehemský kráľ do Jeruzalema. Meno panovníka zatiaľ jasné nie je.
Betlehem sa po prvý raz spomína v prvej knihe biblického Starého zákona Genezis ako miesto, kde bola pochovaná Ráchel, manželka jedného z praotcov izraelského národa Jakoba.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:02