StoryEditor

Slovenka z New Yorku pre HN: Tá noc bola ako z hororu

30.10.2012, 17:00
Život vo večne živom meste zastal, hovorí v rozhovore pre HN Slovenka Katarína, ktorá žije v New Yorku.

"Tá noc bola ako z hororu, steny sa prehýbali a my sme sa báli o svoj život. Nikdy som nič podobné nezažila," hovorí Slovenka Petra žijúča v New Yorku.

Superbúrka Sandy sa prehnala New Yorkom, aké škody napáchala?
Hurikán spôsobil obrovské škody, sú popadané stromy, cesty sú zablokované. My sme tiež úplne odrezaní, nejdú vlaky, autobusy, zastavil sa tu život. Jediná možnosť, ako sa niekam dostať, je ísť na bicykli alebo autom. Mnohé časti New Yorku sú však naďalej zaplavené, najhoršie je na tom Manhattan. Vietor totiž vytváral obrovské vlny a tlačil vodu na pevninu.

Boli ste dopredu informovaní, aká smršť sa na vás valí?
Všetko sme pozorne sledovali cez médiá, pokiaľ nám išla elektrina. Teraz sme však odstavení a ešte to potrvá niekoľko dní. Množstvo domácností má vlastné generátory, my však nie. Úrady ešte pred príchodom smršte intenzívne vyzývali, aby sme nevychádzali z domov, no aj napriek tomu došlo k nešťastiam. Dve malé deti zavalil strom priamo v dome ich rodičov.

Ako ste prežívali noc, keď vyčíňal hurikán?
Spala som veľmi málo. Vietor udieral do okien tak silno, že sa vôbec nedalo spať. Keď sme si mysleli, že to už ustalo, začalo to byť ešte horšie. Bolo to ako z hororu, pod náporom vetra sa prehýbali aj steny. Môj manžel prežil dva hurikány, no neboli v takomto rozsahu. Okrem toho je príliv, čiže naďalej stúpa hladina oceánu, čo ešte zhoršuje situáciu.

Počítajú už v New Yorku rozsah škôd?
Tie budú nepochybne obrovské. Dokonca sa hovorí, že budú vyčíslené na najviac v histórii USA. Zatiaľ sú len odhady, no v New Yorku žije niekoľko miliónov ľudí, ktorých živel zasiahol. Väčšina ľudí je doma, nikto nešiel do práce a život vo večne živom meste sa zastavil. Peniaze preto utekajú pomedzi prsty.

Vy sa teda dostanete do práce?
Pracujem na letisku a kvôli kritickej situácii netuším, kedy do práce pôjdem. Nikam sa nedostanem, pretože všetky mosty boli odstavené už v noci na utorok. Na moste, ktorý bol najdlhšie otvorený namerali rýchlosť vetra 160 kilometrov za hodinu. V porovnaní s minuloročným hurikánom Irene bol Sandy omnoho horší. Tento hurikán bol najhorší, aký doposiaľ New York zasiahol. Minulý rok zaliala voda len dolný Manhattan, teraz sa valila voda cez všetky časti. Cesty sú zaliate, môj manžel pracuje v Connecticute, kde nepôjde elektrina najmenej týždeň.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rím presiaknutý korupciou 02 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rímska ríša 03 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korupcia v staroveku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:51