StoryEditor

Lídri na summite vzdali poctu odvahe Líbyjčanov

23.10.2011, 22:19
Autor:
TASRTASR

Lídri Európskej únie dnes na summite v Bruseli vzdali poctu "odvahe a odhodlaniu" líbyjského ľudu. Zároveň čo "najostrejšie" odsúdili brutálne potláčanie demonštrantov sýrskym režimom.

Smrť bývalého líbyjského vodu Muammara Kaddáfího znamená "koniec éry tyranie a útlaku", uviedli lídri EÚ. Reagovali tak na dnešné oficiálne vyhlásenie líbyjských dočasných lídrov v meste Benghází, že krajina je oslobodená.

Lídri únie sa tešia na odštartovanie "demokratického, mierového a transparentného prechodu" v Líbyi, ktorý vyústi do slobodných a spravodlivých volieb.
V súvislosti so Sýriou lídri EÚ vyhlásili, že prezident Bašár Asad "musí ustúpiť a umožniť politický prechod" moci. Zdôraznili tiež "silnú podporu sýrskemu ľudu, ktorý legitímne túži po živote v slobode a dôstojnosti".

Predstavitelia únie sa vyjadrili k prodemokratickým hnutiam v arabskom svete na summite EÚ, ktorému dominovala kríza v eurozóne. Slovensko na ňom zastupovala premiérka Iveta Radičová.

Európska rada tiež v Bruseli vyjadrila znepokojenie nad nedávnymi krvavými zrážkami v Egypte, kde začiatkom tohto mesiaca zahynulo 27 ľudí a terčom útokov bola koptská kresťanská menšina.
Predstavitelia Európskej rady privítali prvé slobodné voľby v Tunisku, ktoré sa konali dnes. Tunisko bolo prvou krajinou, ktorá tento rok zvrhla autokratického prezidenta a odštartovala prodemokratické hnutie Arabská jar.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:36