StoryEditor

Putin bude špehovať Facebook

28.08.2012, 00:00
Boj proti opozícii. Ruské tajné služby chcú sledovať sociálne siete.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímke) vytiahol do boja proti opozícii novú zbraň. Cez médiá unikli totiž informácie, že ruská rozviedka buduje programy na sledovanie internetu, predovšetkým sociálnych sietí. Na vývoj projektu dáva asi tri štvrte milióna eur. Pod drobnohľadom tak bude najobľúbenejšia ruská sieť Vkontakte.ru, ale aj Facebook či Twitter.

Putinova odplata
Tajné programy s krycími názvami Búrka-12, Monitor-3 alebo Svár majú umožniť sledovanie internetových stránok a sociálnych sietí, ktoré sú v Rusku mimoriadne obľúbené. Putin chce s nimi dosiahnuť takzvané skryté riadenie a podsúvať informácie na sociálnych sieťach, píšu ruské opozičné noviny Kommersant. „Hlavnou úlohou je formovať verejnú mienku prostredníctvom masového šírenia informácií v zadaných sociálnych sieťach,“ píše denník.

Internetové sociálne siete sa vlani v decembri stali v ruských veľkomestách dôležitým pomocníkom pri zvolávaní masových opozičných demonštrácií. Krátko na to začala rozviedka prípravy na tajné programy pre internet.

Trest za protesty
Rozviedka čaká výsledky už tento alebo budúci rok. Uplatniť by sa potom mohli v Rusku aj v zahraničí. Tvrdia to zdroje v tajných službách. Tajné služby to nekomentovali, rovnako ani víťaz tendrov, spoločnosť Iteranet, riadená niekdajším expertom na šifrovanie.

Podľa odborníkov nejde o nič nové. Za studenej vojny sa bojovalo o éter a rušili sa západné stanice, teraz sa zápas presunul na informačné diaľnice. Podobné úsilie vyvíjajú aj americké tajné služby a Pentagon, ktoré vynakladajú na vývoj nových programov pre sledovanie „nepriateľskej propagandy“ na internete desiatky miliónov dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:41