StoryEditor

Havlovi zahrajú dnes v Bratislave aj Plastici

27.12.2011, 09:43
Zosnulému českému prezidentovi Havlovi dnes zahrajú aj legendárni The Plastic People of the Universe.

Pražská undergroundová skupina vystúpi počas dnešného koncertu na Námestí SNP. Vzdať hold disidentovi a politikovi prídu aj mnohí slovenskí a českí umelci. "Tešíme sa, že Plastici potvrdili účasť na spomienkovom koncerte pre takú výnimočnú osobnosť, akou bol Havel. Bol ich veľkým fanúšikom a nehrajúcim čestným kapitánom skupiny," povedal pre HN organizátor koncertu Michal Kaščák.

Legendy pre Havla
Spomienkový koncert na počesť exprezidenta pripravujú organizátori Pohody. Začne už dnes o piatej popoludní. Okrem "Plastikov" na Námestí SNP vystúpia zvučné mená ako Marián Varga, Živé kvety, Bez ladu a skladu, Longital či Michael Kocáb v ojedinelom projekte s Karpatskými chrbátmi. Všetci zahrajú bez nároku na honorár.

Vo večerných hodinách sa rozbehne aj divadelná scéna v priestoroch A4. "Uvedieme dve Havlove aktovky – Protest a Audience. Zaspieva aj šansonierka Silvia Krobová, ktorá bola jednou z legendárnych speváčok v stodolách na Hrádečku. Pridá sa aj prvá dáma slovenského folku Zuzana Homolová," približuje program Kaščák.

Pohodový Václav
Spojitosť s organizátormi Pohody a Havlom nie je náhodná. Český prezident bol sympatizantom najväčšieho hudobného festivalu na Slovensku. V roku 2008 sa na ňom aj osobne zúčastnil. "Keď som sa s ním stretol, vždy z neho sršal humor a ľudskosť. Havel bol výnimočná osobnosť v kontexte našich, ale aj svetových dejín. Naposledy som ho videl na odovzdávaní cien Jána Langoša. Bol slabý, no cítil som v jeho pohľade veľkú silu, odhodlanie," opísal svoje osobné dojmy Kaščák. Dodáva, že Havel bol do poslednej chvíle obdivuhodný človek, bojovník, ale zároveň s obrovským nadhľadom, ktorý ani seba nebral príliš vážne.



Program spomienkového koncertu v Bratislave na Námestí SNP a v klube A4

Námestie SNP (od 17.00):
Marián Varga
Longital
Chasidské piesne
Živé kvety
Michael Kocáb a Karpatské chrbáty
Bez ladu a skladu
The Plastic People of the Universe

A4 (od 20.45)
Silvia Krobová
Divadlo na tahu: Protest
Zuzana Homolová
Divadlo na tahu: Audience.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:31