StoryEditor

NATO poskytne Iraku pomoc

28.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Členovia Severoatlantickej aliancie sa krátko pred dnešným začiatkom summitu v Istanbule dohodli na poskytnutí pomoci pre Irak. Generálny tajomník aliancie Jaap de Hoop Scheffer v sobotu potvrdil, že NATO dosiahlo principiálnu dohodu o výcviku irackých ozbrojených síl. "Predpokladá sa, že šéfovia štátov a vlád členských krajín NATO túto dohodu schvália počas stretnutia na summite," uviedol de Hoop Scheffer v komuniké.

Podľa neho sa spojenci dohodli na poskytnutí "všetkej podpory pre nezávislosť, suverenitu, jednotu a územnú integritu Irackej republiky, pre posilnenie jej slobody, demokracie, ľudských práv a právneho štátu, ako aj pre bezpečnosť irackého ľudu".
Veľvyslanci členských krajín NATO až do piatkového neskorého večera rokovali o plánovanej odpovedi na požiadavku pomoci pre Irak, ktorú následne zaslali do svojich hlavných miest. O pomoc pri výcviku irackej armády a iné formy technickej pomoci NATO listom začiatkom týždňa požiadal dezignovaný iracký premiér Ijád Alláwí. Účasť NATO v úsilí o obnovu vojnou zničenej krajiny sa zatiaľ obmedzuje iba na poskytovanie logistickej podpory pre Poliakmi vedené medzinárodné sily v strednom Iraku. Individuálne sa však k Američanmi vedenej koalícii pripojilo 16 z 26 členov aliancie.
Počas konania summitu NATO sa Istanbul stane najstráženejším mestom na svete. Turecké bezpečnostné sily sa obávajú možnosti teroristického útoku.
Spolu 55 osôb, väčšinou podozrivých islamistov, zatkla v piatok v rámci rozsiahlej bezpečnostnej operácie v Istanbule turecká polícia. Viacero zadržaných absolvovalo výcvik v táboroch Al-Kajdy v Afganistane. Mnohí zatknutí islamisti sú cudzinci, ktorí bojovali v krajinách ako Čečensko. Polícia tiež zadržala 15 aktivistov Strany kurdských pracujúcich. Medzi nimi je aj špecialista na výbušniny, ktorý v Istanbule pripravoval bombový útok. V Istanbule platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia pred summitom Severoatlantickej aliancie, na ktorom sa zúčastní aj americký prezident George W. Bush. Kontroly boli v piatok ešte viac posilnené po tom, ako pri explózii autobusu v Istanbule zahynuli vo štvrtok štyri osoby a 21 ďalších utrpelo zranenia. Turecké úrady oznámili, že za explóziu nesie zodpovednosť 29-ročná ľavicová extrémistka. Podľa istanbulského guvernéra Muammara Gülera nebol autobus terčom útoku, bomba vybuchla len náhodou, pričom usmrtila extrémistku a troch cestujúcich.
Turecké bezpečnostné orgány tiež znepokojuje nápadný nárast krádeží automobilov krátko pred začiatkom summitu aliancie. V priebehu uplynulých troch týždňov došlo ku krádeži 30 dodávkových vozidiel, teda rovnakého typu, aký bol použitý pri zničujúcich bombových útokoch v novembri minulého roka. Turecká polícia sa obáva, že za tým môžu byť prípravy atentátu proti schôdzke NATO.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:49