StoryEditor

Aj štáty EHP zatvárajú trh práce

14.03.2004, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Po drvivej väčšine krajín EÚ zatvoria trh práce pre obyvateľov Slovenska a ďalších nových členov únie aj štáty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. Informovala o tom Európska komisia. Vo štvrtok sa v Bruseli stretli zástupcovia generálneho riaditeľstva pre zamestnanosť s predstaviteľmi jednotlivých krajín, aby sa informovali o pripravovaných opatreniach. "Všetky krajiny EÚ, ktoré boli na rokovaní, s výnimkou Írska, naznačili, že využijú prechodné obdobie (obmedzujúce voľný pohyb pracovníkov). Prítomní neboli Británia, Grécko a Dánsko," informovala novinárov hovorkyňa EK Antonia Mochanová. "Navyše, aj krajiny EHP Island, Nórsko a Lichtenštajnsko tiež naznačili, že využijú prechodné obdobie," doplnila.
Štáty EÚ majú právo uplatniť prechodné obdobie na dva až sedem rokov na základe prístupovej zmluvy s novými členmi, Island, Nórsko a Lichtenštajnsko na základe dohody o rozšírení EHP, ktorého členmi sa zároveň so vstupom do únie stane aj Slovensko a ďalšie nové krajiny. Podľa Mochanovej však ani štvrtkové stretnutie nevyjasnilo, čo presne chcú jednotlivé krajiny urobiť, aké opatrenia prijať. "Jasné je to, že zatiaľ nie je nič jasné," zhodnotila rokovanie hovorkyňa.
Ani jedna krajina, ktorá mieni obmedzenia uplatniť, ich podľa nej ešte oficiálne neprijala, a preto nechcela ísť do podrobností. Všetky štáty však prisľúbili, že budú EK informovať hneď po schválení opatrení a v každom prípade pred 1. májom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:05