StoryEditor

Milovaný a nenávidený Arafat

09.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Pre niektorých dlhoročný terorista, pre iných vodca národnooslobodzovacieho boja. Palestínčania ho milovali, Izraelčania ho prevažne nenávideli. Sedemdesiatpäťročný prezident palestínskej autonómie Jásir Arafat bol 40 rokov symbolom boja Palestínčanov za nezávislý štát, stal sa z gerilového vodcu populárnym mierotvorcom a nositeľom Nobelovej ceny za mier.

Charizmatický vodca, ktorý sa zriekol terorizmu až koncom roku 1988, sa v 90. rokoch stal určitou nádejou na vyriešenie dlhoročného izraelsko-palestínskeho konfliktu. Ako šéf Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) sa zapojil do tajných rokovaní s Izraelom, ktoré vyústili do podpisu dohody o vzniku palestínskej samosprávy v septembri 1993. V júli 1994 sa po 27 rokoch v exile vrátil do Palestíny, koncom roka 1994 dostal spolu s Izraelčanmi Jicchakom Rabinom a Šimonom Peresom Nobelovu cenu za mier.
V januári 1996 ho zvolili za prezidenta palestínskej autonómie a viedol zložité rokovania s izraelskými vodcami o ďalšej podobe palestínskeho štátu. Rozhovory však skrachovali na summite v júli 2000 v Camp Davide a potom vypukla v septembri 2000 druhá palestínska intifáda.
Arafat začal strácať pôdu pod nohami tak v samospráve (nechcel odovzdať právomoci premiérovi, šírili sa správy o rozsiahlej korupcii a obviňovali ho tiež z diktátorských manierov), ako aj v medzinárodnom spoločenstve. Obviňovali ho najmä z toho, že nedostatočne bojuje proti útokom proti Izraelčanom a nedokáže účinne zakročiť proti radikálnym palestínskym skupinám.
Niekedy vystupoval mierne, inokedy menil tón - napríklad ešte tento rok v máji vyzval citátom z koránu svoj ľud, aby "terorizoval svojich nepriateľov": "Nájdite v sebe silu na terorizovanie svojich nepriateľov a nepriateľov Alaha."
Izraelský premiér Ariel Šaron v roku 2001 Arafata označil za "vraha a patologického klamára, ktorý je zodpovedný za smrť tisícov civilistov, pretože jeho stratégia je stratégiou teroru" a prirovnal ho k teroristovi Usámovi bin Ládinovi. V roku 2002 stratil tiež podporu USA najmä po tom, keď v januári Izrael zadržal palestínsku loď s 50 tonami zbraní, o ktorej Arafat vedel (priznal to v liste americkému ministrovi zahraničia Colinovi Powellovi), aj keď to spočiatku popieral. Prezident USA George W. Bush vyzval v júni 2000 na zmenu vo vedení Palestínčanov.
Od decembra 2001 ho Izraelčania blokovali v jeho sídle v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu, ktoré sa stalo niekoľkokrát cieľom izraelských útokov, čo mu začalo paradoxne opäť zvyšovať popularitu medzi Palestínčanmi.
"Je zjednocujúcim článkom všetkých Palestínčanov. Ak sa s ním čokoľvek stane, jednota zmizne," vyjadril svoje obavy o ďalší osud mierového procesu palestínsky analytik Alí Džarbáví.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:34