StoryEditor

Exprezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo smeruje lietadlom do Haagu

30.11.2011, 08:59
Autor:
TASRTASR

Bývalý prezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo nastúpil dnes do lietadla smerujúceho do Haagu po tom, ako opustil dedinu, kde bol v domácom väzení. Gbagbov hovorca informoval, že exprezident smeruje do Holandska, kde na neho Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač.

Rozhodnutie ICC o vydaní zatykača prišlo takmer presne rok od sporných prezidentských volieb v Pobreží Slonoviny, ktoré krajinu priviedli na pokraj občianskej vojny. Gbagbo sa po voľbách snažil udržať pri moci i s použitím vojenskej sily. Medzinárodne uznaným novým prezidentom sa v apríli, päť mesiacov po voľbách, s podporou armády a francúzskych jednotiek stal Alassane Ouattara.

Hovorca ICC bezprostredne nekomentoval dôvody, prečo súd vydal zatykač na bývalého prezidenta Pobrežia Slonoviny. Urobí tak až pri oficiálnom oznámení o vydaní zatykača. Gbagbova právnička Lucie Bourthoumieuxová uviedla, že zatiaľ jej nie sú známe oficiálne obvinenia voči nemu. "Je to politické, a nie súdne rozhodnutie voči Gbagbovi," dodala.

Súd vyšetruje podozrenia z vrážd, znásilnené a ďalších zločinov, ku ktorým došlo počas konfliktu jednotiek verných Gbagbovi a jeho oponentovi Ouattarovi. Hlavný prokurátor ICC Luis Moreno-Ocampo ešte v júni tohto roka požiadal o právomoc začať vyšetrovanie pre podozrenie, že jednotky lojálne Gbagbovi, ako aj sily verné Ouattarovi, sa dopúšťali vojnových zločinov. Hlavný prokurátor tvrdil, že najmenej 3000 ľudí prišlo o život a 520 ďalších bolo svojvoľne zadržaných. Hoci Pobrežie Slonoviny nie je členskou krajinou ICC, súhlasilo s prijatím jurisdikcie tohto súdu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:58