StoryEditor

Slovák, ktorý nášmu biznisu pomáha preraziť v Austrálii

20.09.2011, 00:00
Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Pred deviatimi rokmi ako priekopník založil prvú nezávislú agentúru v Sydney, ktorá Slovákom pomáhala uchytiť sa v tvrdom svete austrálskeho biznisu. Dnes šéfuje najväčšej firme, ktorá mladým Čechom a Slovákom ponúka študijno-pracovné pobyty v Austrálii a na Novom Zélande a pomáha im uplatniť sa na tamojšom trhu. Vďaka jeho spoločnosti G8M8 tiež na austrálskom trhu prerazilo viacero úspešných firiem z nášho regiónu, vrátane Sigmy Olomouc či Petrof Pianos. „V Sydney som založil agentúru v roku 2002 a od začiatku mala obrovský úspech. Naša spoločnosť rozbehla jeden z najväčších biznisov v Austrálii, čo sa týka objemu práce s ľuďmi a komunitou,“ hovorí 33-ročný rodák z Nitry Peter Kováč.

Priekopník v Austrálii
S prvým biznisom začal Peter už vo svojich trinástich rokoch. Vyskúšal rôzne oblasti, mimoriadne sa mu darilo najmä s predajom inzercie. Dnes sa vďaka svojim aktivitám pohybuje nielen medzi austrálskou obchodnou, ale aj politickou špičkou. Poslanec parlamentu ho nominoval na notára, vďaka čomu môže aj bez právnického titulu notársky overovať dokumenty. Peter hovorí o prestíži, aká sa mu od austrálskych politikov dostala.

Komunitu Čechov a Slovákov v ďalekej Austrálii sa mu darí udržiavať vďaka rôznym podujatiam, ktoré organizuje v spolupráci so slovenskou ambasádou alebo českým konzulátom. Tam majú Slováci možnosť stretnúť sa aj s lídrami kontinentu. Peter si spomína najmä na stretnutie s guvernérkou Nového Južného Walesu Marie Bashirovou, ktorá je pravou rukou anglickej kráľovnej Alžbety II. v tomto austrálskom zväzovom štáte.

Prostredníctvom prestížnych kontaktov propaguje Slovensko a Česko aj v oblasti importu a exportu. „Bol som organizátorom najväčšej výstavy Českej republiky na južnej pologuli. The Czech Republic Little Big Country 2005 mala za cieľ zviditeľniť našich najbližších susedov,“ hovorí. A dodáva, že medzi Čechmi a Slovákmi v Austrálii prevláda pocit jednotného československého národa, ako keby sa krajiny vôbec nerozdelili.

Domovina mu však nechýba najmä preto, lebo sa do nej často vracia. Na Slovensku má jeho spoločnosť tri pobočky, rovnaký počet vlastní aj v Čechách. Mimo Austrálie trávi aj tri mesiace v roku. „Moja práca je zaujímavá v tom, že môžem poskytovať služby našej agentúry komukoľvek v akejkoľvek krajine. Čiže vždy keď cestujem, ponúkam možnosť podieľať sa na našom biznise. Bolo to aj v takých exotických krajinách ako v Južnej Kórei alebo Brazílii,“ tvrdí.

Slováci na predaj
Okrem inzertného serveru a krajanského časopisu Slovak Herald Czech pre Slovákov a Čechov žijúcich v Austrálii pracuje tím Petra Kováča aj v cestovnom ruchu. Slovákom poskytuje praktické služby ako zabezpečenie turistických víz, leteniek, poistení či organizovanie zájazdov.

Peter vo svojej firme G8M8 zamestnáva desiatky ľudí z rôznych krajín. Jeho každodennou náplňou práce je predaj, marketing a školenia. „Za najväčší pracovný úspech považujem prácu s ľuďmi a hlavne udržiavanie kvality našich služieb na vrchole viac ako desiatku rokov. Sám som patril do vlny prvých Slovákov, ktorí prišli do Austrálie za prácou a štúdiom. Všetko som si odžil na vlastnej koži, preto dnes môžem ľuďom radiť, ako sa tu uchytiť.“

Do Sydney prišiel študovať pred 17 rokmi. Patril tak medzi prvých Slovákov, ktorí sa odvážili odcestovať za novým životom na vzdialený austrálsky kontinent. Preto dnes pomáha slovenským študentom, ktorí sa rozhodli pracovať a študovať v tejto ďalekej zemi. Mladým Slovákom ponúka zamestnanie prostredníctvom vlastnej pracovnej agentúry. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:04