StoryEditor

Polícia: Jana Masaryka zavraždili

06.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Česká polícia ukončila vyšetrovanie 55 rokov starého prípadu smrti syna Tomáš G. Masaryka, ministra zahraničných vecí povojnového Československa, Jana Masaryka. Záver je jednoznačný: minister bol zavraždený. Páchateľ alebo páchatelia zostávajú neznámi. Ako informovali Lidové noviny, telo Jana Masaryka sa našlo pod oknami jeho bytu v pražskom Černínskom paláci 10. marca 1948. Vyšetrovanie vtedy viedla Štátna bezpečnosť (ŠtB) so záverom, že išlo o samovraždu.
Policajné vyšetrovanie svoj záver postavilo na posudku Jiřího Strausa, experta na biomechaniku. Ten na základe polohy nájdeného tela a zranení, ktoré Jan Masaryk utrpel pri páde z výšky 14,5 metra, dedukoval, či išlo o samovražedný skok alebo pád zavinený inou osobou. "Bol to koordinovaný pád. Masaryk pri plnom vedomí očakával, že ho niekto vyhodí z okna," argumentoval znalec Jiří Straus. Pri dopade na zem si Masaryk poranil päty, panvu a chrbticu. Smrteľné však bolo veľké preťaženie, ktoré spôsobilo odtrhnutie srdca.
Úrad pre dokumentáciu a vyšetrovanie zločinov komunizmu prípad odložil a rovnaký krok sa v najbližšom čase očakáva od štátneho zástupcu (prokurátora) Martina Omelku. Pátranie po prípadných páchateľoch totiž závisí od právnej pomoci Ruska. Moskva však odmietla Prahe poskytnúť akékoľvek materiály s tým, že ide o tajné fondy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:52