StoryEditor

Bin Ládin žije a dvojičky zničila vláda USA

06.05.2011, 00:00
Bin Ládin nezomrel, ale s podporou USA a novou identitou žije v bezpečí s celou rodinou. Bina Ládina nezabili Američania teraz, ale už pred desiatimi rokmi, krátko po útoku zo septembra 2001.

Takéto a mnohé ďalšie konšpiračné teórie sa začínajú objavovať po správe o tom, že americké komando smrti v nedeľu zabilo vodcu Al-Kajdy Usámu bin Ládina

Tieto teórie sa ešte viac posilnili po tom, čo americký prezident Barack Obama v noci na včera odmietol zverejniť fotografie zabitého bin Ládina. Podľa Obamu ich ľudia neuvidia, pretože sú veľmi brutálne. „Považuje za dôležité zaistiť, aby po svete nekolovali názorné fotografie niekoho, kto dostal strelu do hlavy a podnecovali tak ďalšie násilie,“ povedal médiám Obama.

Vášne rozdúchali aj dve protikladné verzie útoku, ktoré ani dnes nie sú úplne vysvetlené. Jedna tvrdí, že bin Ládina zabili okamžite, keďže sa bránil, druhá zase hovorí o chladnokrvnej poprave už zajatého muža. „Akciu stále aktualizujeme a zisťujeme nové podrobnosti,“ povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Smrť už pred 10 rokmi?
Priaznivci konšpiračných teórií však Washingtonu neveria ani slovo. „Pozor. Utajené zdroje hovoria, že bin Ládinova mŕtvola bola v ľade posledné desaťročie,“ odkazuje člen hnutia True Movement Alex Jones, známy aj ako „kráľ konšpirácie“. Túto teórii potvrdil aj jeden z vodcov Talibanu už v roku 2002. Ten vravel, že bin Ládin má problémy s obličkami, potrebuje špeciálnu starostlivosť, a preto už zrejme nežije.

Podľa Jonesa vláda môže sfalšovať všetko, od fotografií a videí až po dôkazy z údajného miesta zásahu v pakistanskom meste Abbottábár. „Obama sa snaží o znovuzvolenie do funkcie. Aj preto vytiahol bin Ládina ako hlavný tromf pred budúcoročnými voľbami,“ píše na stránke Infowars.com Jones. Krajina podľa neho potrebovala hrdinu, ktorý zachráni svet od „orwellovsky desivého muža s bradou, ktorý sa chystá na nás“. Konšpirátori sú presvedčení, že bol cvičený CIA a táto organizácia ho aj financovala v boji afganského ľudu proti Sovietskemu zväzu.

Manipulátori verejnosti
Bin Ládina tak USA používali ako zámienku na boj proti teroru, aby získali vplyv na strategicky dôležitých miestach. Podľa niektorých konšpirátorov newyorské dvojičky nechali zničiť USA samy, aby mohli viesť vojnu s cieľom dostať sa k zásobám ropy na Blízkom východe, čo sa im v prípade invázie do Iraku podarilo.

Medzi skeptikov patrí aj Cindy Sheehanová, matka vojaka, ktorého zabili v Iraku. „Saddámových synov ukázali všetkým, aby dokázali, že sú skutočne mŕtvi. Prečo si myslíte, že tak rýchlo pochovali verziu Usámu bin Ládina do mora?“ napísala na sociálnej sieti. Dodáva, aby ľudia konečne premýšľali a zahodili klamlivé vlajky slobody.

Napriek tomu svet včera obehli šokujúce zábery troch mužov v kaluži krvi, ktorých zastrelilo špeciálne komando. Tých vyfotografovala pakistanská polícia hodinu po odchode Američanov a neskôr snímky predala agentúre Reuters. Fotky samotného šéfa Al-Kajdy sa však v médiách neobjavili. „Musíme byť opatrní, pretože dôkazy o bin Ládinovej smrti stále nemáme,“ povedal pre HN analytik Jiří Skoupý.

Americká vláda sa však bráni a označuje autorov konšpiračných teórii za manipulátorov verejnej mienky. „Žiadna skupina nemá právo skryto manipulovať s udalosťami odohrávajúcimi sa vo svete. Ich bludy potom ovplyvňujú verejnú mienku miliónov ľudí. Tieto skupiny potom stavajú USA do zlého svetla,“ povedal pre HN expert na konšpiračné teórie Todd Leventhal, ktorý pracuje na americkom ministerstve zahraničia. Komentátorka Melanie Phillipsová z denníka Daily Mail napísala, že tieto teórie sú následok zrútenia náboženskej viery a pádu do neracionálna. „Tí, ktorí im veria, by mali vyhľadať psychiatrickú liečebňu.“ Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:01