StoryEditor

Drahým mestám vládne Oslo

26.09.2012, 00:00
Najnovší prieskum ukázal, že najviac si za život priplatia v metropole Nórska.

Najdrahším mestom planéty je Oslo. Podľa najnovšieho prieskumu švajčiarskej banky UBS predstihla nórska metropola aj také symboly luxusu a vysokých nákladov ako švajčiarsky Zürich či japonské Tokio. Rebríček porovnával ceny 122 druhov tovarov a služieb v 78 mestách sveta, nezohľadňoval však úroveň zárobkov miestnych obyvateľov.

Povesť Osla ako mimoriadne drahej metropoly potvrdzujú aj Slováci, ktorí v Nórsku bývajú. „Oslo je extrémne drahé aj pre samotných Nórov. Mnohí si preto rozmyslia, či dokážu v metropole zarobiť toľko, aby si pokryli životné náklady,“ povedal pre HN slovenský kuchár Peter Jánošík, dlhé roky žijúci v Osle.

Sochy Gustava Vigelanda. Snímka: Reuters

Silná koruna
Oslo urobila mimoriadne drahým najmä silná nórska koruna, ktorá ho drží v rebríčkoch medzi najdrahšími mestami sveta už od roku 2006. Premietlo sa to do cien tovarov a služieb. Podľa porovnávacieho serveru numbeo.com sa priemerná cena za trojhviezdičkový hotel vyšplhala až na 140 eur za noc.

Ľudia siahnu hlboko do vrecka napríklad aj pri obede alebo večeri, ktoré v štandardnej reštaurácii vyjdú od 50 eur nahor. Nórska metropola tiež nedávno získala prívlastok aj ako mesto s najvyššími poplatkami za parkovanie – v centre mesta stojí asi 60 eur za deň.

Lacno rozhodne nevyjde ani večerné posedenie v bare. Za pol litra piva, či už fľaškového alebo čapovaného, návštevníci zaplatia od 10 eur hore. Ešte drahšie vychádza víno či tvrdý alkohol.

Náklady verzus úroveň
Hoci priemerný plat Nóra sa pohybuje okolo 3 300 eur mesačne, zaplatiť za trojizbový apartmán v centre mesta nájomné 2 400 eur je aj pre miestnych priveľa. Nórska vláda preto podporuje domácich, aby odišli z hlavného mesta a ako motiváciu im ponúka zadarmo pôdu v menej obývaných oblastiach.

Oslo síce s približne 600-tisíc obyvateľov patrí medzi menšie európske metropoly, svojím významom však dobieha aj iné hlavné mestá sveta. Kozmopolitné centrum Nórska totiž okrem historických pamiatok, atrakcií a finančnej štvrte púta aj svojím multikulturalizmom. „Životná úroveň je v porovnaní s Bratislavou na omnoho vyššej úrovni,“ doplnil Jánošík.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:38