StoryEditor

Pápež má konto na Twitteri, problémom sú falošné účty

03.12.2012, 23:00
Hlava katolíckej cirkvi Benedikt XVI. sa snaží držať krok s modernými technológiami.

Vatikán včera oznámil, že hlava katolíckej cirkvi sa pripojila k miliónom užívateľov sociálnej siete Twitter. Prostredníctvom krátkych správ sa bude pod menom @Pontifex prihovárať veriacim a odpovedať im na rôzne otázky týkajúce sa viery.

Pápež už však narazil na prvý problém. Ešte pred spustením mikroblogu sa objavili viaceré falošné kontá vystupujúce pod menom Benedikt XVI. „Začiatkom budúceho roku zverejní pápež každoročné posolstvo k svetovému dňu médií, ktorého témou budú sociálne siete ako nový priestor evanjelizácie. Zriadenie konta na Twitteri je snahou o zviditeľnenie tohto dokumentu,“ povedal pre HN cirkevný analytik Imrich Gazda.

Modernizácia cirkvi
S prvými tweetmi, čo sú krátke poznámky užívateľov, začne Benedikt XVI. na budúci týždeň v stredu po generálnej audiencii na námestí Svätého Petra v Ríme. Spočiatku sa budú na sociálnej sieti objavovať najmä citáty z pápežových kázní. Tie sa však budú musieť zmestiť do 140 znakov, čo je maximum jedného tweetu.

Neskôr sa pridajú odpovede na otázky týkajúce sa viery. „Verejnosť môže tieto otázky posielať od tejto chvíle,“ povedali vatikánski predstavitelia médiám. Katolícka cirkev chce totiž takouto modernizáciou osloviť mladých ľudí a zastaviť tak dlhodobý odlev veriacich.

Prvý tweet
@Pontifex, čo latinsky znamená staviteľ mostov, má byť nielen vatikánskym, ale najmä pápežovým osobným účtom. „Benedikt XVI. bude na Twitteri aktívny tak často, ako bude chcieť,“ povedal na tlačovej konferencii Greg Burke, vatikánsky poradca pre médiá. S odosielaním príspevkov budú hlave katolíckej cirkvi pomáhať jeho spolupracovníci.

Skúsenosti s tweetom už pritom pápež má, keď prednedávnom takouto formou oznámil spustenie nového spravodajského serveru Vatikánu News.va. „Posledné aktivity Vatikánu dokazujú, že katolícka cirkev chce byť prítomná vo svete nových médií. Najnovšia registrácia na Twitteri pápežove slová o potrebe evanjelizovania digitálneho kontinentu ešte viac potvrdzuje,“ povedala pre HN Mária Fábryová, slovenská novinárka z Vatikánskeho rozhlasu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:12