StoryEditor

Prezident Únie chce zvolať mimoriadny summit

04.01.2010, 15:40
Autor:
TASRTASR
Nový európsky "prezident" Herman Van Rompuy dnes oznámil, že chce zvolať na 11. februára mimoriadny summit Európskej únie, ktorý sa má venovať ekonomickým otázkam.

Van Rompuy, ktorého zvolili európsky lídri za prezidenta EÚ na novembrovom summite, informoval o svojich plánoch dnes, keď sa oficiálne ujal svojej funkcie. Hoci je v kresle stáleho predsedu Európskej rady od 1. decembra, zostal do konca roka v úzadí a nechal švédskeho premiéra Fredrika Reinfeldta doviesť do konca švédske predsedníctvo, ktoré vyvrcholilo decembrovým summitom.

Španielske predsedníctvo, ktoré sa začalo pred štyrmi dňami, sa však už bude riadiť podľa Lisabonskej zmluvy, ktorá vstúpila do platnosti 1. decembra. Kým doteraz bol šéfom Európskej rady premiér predsedníckej krajiny a minister zahraničných vecí riadil zasadnutia šéfov diplomacií krajín EÚ, na základe Lisabonskej zmluvy preberajú tieto úlohy novozvolení európski predstavitelia. Namiesto španielskeho premiéra Josého Luisa Rodrígueza Zapatera bude tak summitom EÚ predsedať Van Rompuy a zasadnutia ministrov zahraničných vecí povedie nová vysoká predstaviteľka EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová.

Van Rompuy sa zúčastní aj na piatkovom stretnutí španielskeho premiéra s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom pri príležitosti štartu španielskeho šéfovania únii.

Zvyčajne sa na v úvode nového predsedníctva koná stretnutie členov Európskej komisie s vládou predsedníckej krajiny. Tentokrát sa španielsky kabinet a EK stretnú oficiálne až vo februári, pričom termín ešte nie je stanovený. Príčinou je skutočnosť, že EK v terajšom zložení už len dosluhuje, zatiaľ čo noví komisári ešte nie sú oficiálne vymenovaní. Stane sa tak až po tom, ako sa podrobia vypočutiu v Európskom parlamente a ten následne rozhodne, či komisiu v navrhovanom zložení schváli. O novej EK by mal EP hlasovať koncom januára, takže v poradí druhý tím Barrosa by sa mal ujať funkcie začiatkom februára.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:18