StoryEditor

Balkánske služby proti MI6

05.10.2004, 00:00
Autor:
Martin EhlMartin Ehl
Tajné služby troch balkánskych štátov sa pomstili Západu za to, že chce odstrániť korupciu, nájsť vojnových zločincov a podporiť vstup niektorých krajín do Európskej únie. Tri týždenníky v Bosne, Srbsku a Chorvátsku nedávno zverejnili na obálke fotografie, mená, adresy, telefónne čísla a čísla áut rezidentov britskej tajnej služby MI6 v týchto troch krajinách.

Podľa nemenovaných expertov, na ktorých sa odvoláva britský Daily Telegraph, je tým práca tejto tajnej služby na Balkáne v troskách.
Britská tajná služba sa v pomyselnej deľbe práce na Balkán sústreďovala po tom, čo Američania venujú väčšiu pozornosť boju proti islamskému terorizmu. Šéfovia sietí MI6, pracujúci pod diplomatickým krytím, už museli opustiť Srbsko, Bosnu a Chorvátsko, kde sa snažili pomôcť demokratickej transformácii.
Chorvátsky týždenník Nacional uviedol článok s titulom "Britskí špióni okupujú Chorvátsko" s odkazom na to, že Briti majú oficiálne povolenie odpočúvať telefónne hovory chorvátskych politikov, pretože hľadali vojnových zločincov, predovšetkým generála Anteho Gotovinu.
Poľský denník Gazeta Wyborzca s odvolaním sa na nemenovaného člena poľských tajných služieb uviedol, že Briti dali vláde premiéra Ivicu Sanadera ultimátum: Buď nám umožníte chytiť Gotovinu alebo urobíme všetko proti vášmu prijatiu do NATO a EÚ. Záhreb chce vstúpiť do únie do roku 2008.
Chorvátska tajná služba už mala Britov plné zuby, pretože britské odpočúvania odhalili v roku 2000 predaj zbraní z Chorvátska Írskej republikánskej armáde. Na tlak Londýna vláda vyhodila šéfa chorvátskej tajnej služby. Podobne sa bývalí vysokí dôstojníci srbskej štátnej bezpečnosti pomstili šéfovi MI6 v Srbsku Anthonymu Moncktonovi, ktorý pod krytím diplomata pomáhal odhaľovať korupčné aféry v Srbsku. Monckton údajne stál za prepustením šéfov štátnej bezpečnosti po vzbure zvláštnych jednotiek v roku 2001, zorganizoval odovzdanie bývalého vládcu Slobodana Miloševiča do Haagu a minulý rok na jar navrhol premiérovi Zoranovi Djindjičovi úplné rozpustenie tajnej služby.
Djindjiča v marci 2003 zavraždili a Monctonova fotografia s jeho vizitkou sa v auguste objavila na obálke časopisu Nedeljni Telegraf. "Spory medzi členmi MI6 a ich miestnymi kolegami vyvrcholili vo februári, keď bývalý zástupca šéfa srbskej štátnej bezpečnosti Zoran Mijatovič publikoval knihu s Moncktonovým menom a fotografiou," uvádza Daily Telegraph. Srbský časopis, kde Mijatovič pracuje, už svojím odhalením donútil diplomata - špióna odísť.
Jeho kolega pôsobiaci v Bosne doplatil na boj medzi dvoma krídlami bosnianskej tajnej služby FOSS. Informácie o agentovi MI6, tiež s krytím diplomata, v týždenníku Slobodna Bosna má údajne na svedomí Munir Alibabič, bývalý šéf služby, odvolaný na nátlak medzinárodného správcu Bosny Paddyho Asdowna v roku 2002.
Bosnianska tajná služba umožnila podobné odpočúvania politikov, pretože MI6 stojí v čele úsilia o dolapenie najhľadanejšieho vojnového zločinca Radovana Karadžiča. MI6 má podozrenie, že niekto v bosnianskej tajnej službe, kto vedel o odpočúvaní a spolupráci s MI6, Karadžiča v lete varoval.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 07:20