StoryEditor

Starosta Charkova bojuje po atentáte o život. Je za tým Rusko, hlási Ukrajina

28.04.2014, 12:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Charkovský starosta Gennadij Kernes sa stal obeťou atentátu. Podľa médií bol zastrelený do chrbta pri kúpaní v jednom z miestnych prameňov, kde ho zo zálohy napadli neznámi páchatelia. V Charkovskej nemocnici je teraz Kernes operovaný, lekári podľa miestnych médií bojujú o jeho život.

"Utrpel strelné poranenie chrbta asi pred dvanástimi hodinami. Teraz je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Doktori bojujú o jeho život. Podstupuje operáciu," uviedla pred dvanástou hodinu nášho času hovorkyňa starostu Tatiana Hružinská pre agentúru Interfax. Informáciu o atentáte na starostu potvrdil aj server kyivpost.com.

Neznámy páchateľ
Spravodajský server Ostrov neskôr oznámil, že Kernes utrpel priestrel pečene a pľúc. Postrelený bol ranou z ruskej ostreľovačskej pušky Dragunov. Na mieste streľby polícia našla nábojnicu, páchateľ však zostáva neznámy. Zranenie Kernesa je podľa lekárov mimoriadne vážne. "Jeho život je v rukách Božích," povedal jeden z ošetrujúcich lekárov televízii Espreso.

Kernes bol starostom Charkova ešte za vlády prezidenta Viktora Janukovyča a po prevrate bol považovaný za prorusky orientovaného politika. Koncom februára sa v médiách objavili správy, že spolu s vtedajším charkovským gubernátorom Michailom Dobkinom odletel do Ruska. K svojim povinnostiam na Charkovskej radnici sa však zakrátko vrátil. V polovici marca Kernesa vypočúvala kyjevská tajná služba pre podozrenie z únosu a prípravy vraždy, zatknutý však nebol.

Päťdesiatpäťročný Kernes sa začiatkom apríla snažil mierniť volanie charkovských separatistov po odtrhnutí od Ukrajiny a pripojení k Rusku. Značnú pozornosť vtedy vyvolali jeho slová o tom, že referendum o federalizácii Ukrajiny nemá oporu v zákonoch. "Charkov je súčasťou Ukrajiny a žiadne separatistické referendá sa tu organizovať nebudú," vyhlásil starosta.

Za akciou stojí Rusko, tvrdí štátna ukrajinská televízia
Ešte vo štvrtok prišiel Kernes medzi radikálnych proruských demonštrantov na centrálnom Charkovskom námestí Slobody, aby zmiernil ich protesty. Agresívne naladený dav mu však zabránil v akomkoľvek prejave a pokúsil sa ho fyzicky napadnúť. Starostu z pódia urýchlene odviedla ochranka.

Podľa ukrajinskej štátnej televízie NTKU stojí za atentátom proti Kernesovi Moskva. "Rusko vyhľadáva a likviduje kľúčové body odporu," uviedol v televízii Charkovský šéf NTKU Zurab Alasanija. Denník Ukrajinská pravda napísal, že do nemocnice za postreleným Kernesem prišiel jeho priateľ Dobkin, ktorý sa chce v májových voľbách uchádzať o post ukrajinského prezidenta.

Pred svojou politickou kariérou bol Kernes známy ako jeden z lídrov lokálneho organizovaného zločinu v Charkovská regióne. Polícia ho stíhala okrem iného pre krádeže a podvody.


Výmena sa zajatých pozorovateľov

Samozvaný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes vyhlásil, že členov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) proruské sily v meste naďalej považujú za "vojnových zajatcov".

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Ponomariov na dnešnom stretnutí s novinármi uviedol, že pozorovateľov OBSE chcú vymeniť za svojich zajatých ľudí, vrátane námestníka samozvaného primátora Igora Perepačajenka.

Perepačajenka zatkla ukrajinská tajná služba na letisku v Donecku, keď sa nedávno vracal z nakrúcania politickej diskusnej relácie v Moskve.

"V rukách junty je celý rad našich ľudí. Ak bude taká možnosť, sme pripravení na výmenu," dodal Ponomariov, ktorý odmietol uviesť podrobnosti o nedeľných rokovaniach o prepustení členov misie OBSE.

Po rokovaniach proruskí separatisti súhlasili s prepustením chronicky chorého Švéda, ktorý sa lieči na cukrovku. Podľa Ponomariova prepustili už aj jedného z vodičov, občana Ukrajiny.

Nemenovaný zdroj v radoch separatistov dnes podľa RIA Novosti spresnil, že Švéda prepustili nielen kvôli chorobe, ale aj pre to, že Švédsko nie je členom NATO, ako aj pre to, aby proruské orgány mesta ukázali "svoje dobré zámery a schopnosť dohodnúť sa".

Poslanec ukrajinského parlamentu a kandidát na prezidenta Jurij Cariov, ktorý bol sprostredkovateľom na spomínanom vyjednávaní, v nedeľu uviedol, že chce žiadať OBSE, aby vyvinula tlak na kyjevskú vládu a dosiahla prepustenie zadržiavaných proruských aktivistov. Dodal, že túto klauzulu obsahujú aj dohody podpísané 17. apríla v Ženeve Ukrajinou, Ruskom, USA a EÚ.

Samotná OBSE o piatkovom incidente na Ukrajine vyhlásila, že protirečí duchu ženevskej dohody. Vo vyhlásení OBSE sa zdôrazňuje, že zadržanie neozbrojených členov misie OBSE a predstaviteľov ukrajinského ministerstva obrany je neprípustné.

OBSE súčasne ocenila snahy všetkých aktérov vyjednávaní o prepustení členov misie, pričom obzvlásť vyzdvihla rolu Ruska.

Predseda OBSE, švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, vyslovil nádej, že práve "pozitívna rola Ruska v tomto procese a signály z jej strany o podpore snáh smerujúcich k oslobodeniu bez odkladu privedú v pokroku v tomto procese".


Zadržali aj Čecha
Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali v piatok autobus, v ktorom sa viezlo osem pozorovateľov OBSE, päť ukrajinských vojakov a vodič. V skupine boli štyria nemeckí pozorovatelia a po jednom z Česka, Poľska, Švédska a Dánska.

Proruskí povstalci v Slovjansku sa čoraz viac uchyľujú k bratiu rukojemníkov, keďže sa snažia upevniť si moc na východe štátu.

V nedeľu zajali separatisti v neďalekom meste Horlivka aj troch agentov ukrajinskej bezpečnostnej služby a ukázali ich novinárom - zakrvavených, s očami zakrytými páskou, bez nohavíc a bosých.

Ukrajinská bezpečnostná služba v oznámení potvrdila, že jej agentov zajali ozbrojení muži. Vysvetlila, že agenti boli na misii, počas ktorej mali zatknúť ruského občana, podozrivého z vraždy ukrajinského poslanca.


Donecká oblasť chce voľby aj referendum
Ozbrojení proruskí separatisti, ktorí sa dnes zmocnili budovy okresného riaditeľstva polície vo východoukrajinskom meste Kosťantynivka, obsadili aj miestnu radnicu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu miestnej samosprávy.

Hovorca dodal, že okupanti majú "obvyklé požiadavky - rovnako ako v iných mestách. Scenár sa nemení: (žiadajú) referendum a federálny systém vlády".

Podľa agentúry Reuters dnes o 6.00 h miestneho času prenikla do budovy okresného riaditeľstva polície skupina asi 30 ľudí, ktorí obsadili prízemie. Hovorkyňa ministerstva vnútra informovala, že miestny policajný veliteľ vedie s okupantmi rokovania. Ich požiadavky nie sú známe. Podľa agentúry UNIAN ozbrojenci tvrdia, že ich akciu si vyžiadali prípravy na referendum o nezávislosti tzv. Doneckej ľudovej republiky, ktoré separatisti vypísali na 11. mája.

Podľa fotografa agentúry Reuters radnicu obsadila skupina asi 20 ozbrojených mužov v maskovacích uniformách a maskami na tvárach.

01 - Modified: 2006-04-24 15:40:40 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy klesla takmer o dolár potom, čo OPEC ponechal ťažobné kvóty nezmenené
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:08