StoryEditor

Tisíce Islanďanov chcú imigrantov u seba doma. Zaplatia im aj letenky

01.09.2015, 15:30
V rámci petície na Facebooku s názvom "Sýria volá" sa už 12-tisíc Islanďanov vyslovilo pre pomoc sýrskym imigrantom

Vyše dvanásťtisíc Islanďanov sa už na sociálnych sieťach pripojilo k petícii za prijatie utečencov. Sú ochotní im ponúknuť domov, materiálnu pomoc a zaplatiť im aj letenky. Vláda až doteraz uvádzala, že je ochotná prijať maximálne 50 imigrantov, premiér je však pripravený o súčasnej situácii diskutovať s ministrami, píše portál idnes.cz.

Islanďania súčasnú utečeneckú krízu pociťujú len minimálne. Izolovaný ostrov na severnom cípe Európy je skôr cieľom turistov než zbedačených imigrantov zo Sýrie, Afganistanu či Eritrey. Osudy trpiacich im však nie sú ľahostajné. V rámci petície na Facebooku s názvom "Sýria volá" sa už 12-tisíc Islanďanov vyslovilo pre pomoc sýrskym imigrantom (petíciu nájdete TU).

Keď prihliadneme na fakt, že Island má iba 323-tisíc obyvateľov, ide o úctyhodné číslo. Na Islande navyše každým rokom klesá miera pôrodnosti. Ak by však každý Islanďan, ktorý sa k petícii pripojil, prijal aspoň jedného utečenca, vzrástol by počet obyvateľov tejto severskej krajiny o 3,7 percenta.

"Postarám sa o ich deti"

Ľudia sú ochotní utečencov nasťahovať k sebe domov a poskytnúť im aj základné potraviny, píše server The Iceland Review. "Rada sa postarám o ich deti, vezmem ich do škôlky, školy alebo kamkoľvek budú potrebovať. Môžem ľuďom variť a ponúknuť im moje priateľstvo," píše pod petíciou jedna zo signatárok. "Mám voľnú izbu v priestrannom byte. Bol by som veľmi rád, keby som ho mohol zdieľať s niekým ďalším a pomáhať mu," píše ďalší zástanca prijímania migrantov.

Veľké nadšenie obyvateľov krajiny ohňa a ľadu potvrdzuje aj Češka Pavla Waldhauserová, ktorá na Islande dlhodobo žije. "Má to neuveriteľnú odozvu. Ľudia tam už ponúkajú aj letenky alebo sa tam ozval aj homosexuálny pár, ktorý by bol ochotný prijať dieťa utečencov," uviedla Waldhauserová pre portál idnes.cz a dodala, že aj ona sama by utečencov rada ubytovala. "Petíciu už podpísal aj môj manžel," doplnila. 

Celú iniciatívu podľa nej spustila ministerka sociálnych vecí Eygló Harðardóttir, keď reagovala na sťažnosti verejnosti. Islanďanom totiž dlhodobo vadí, že vláda sa zaviazala v súčasnej kríze prijať iba 50 utečencov. „Keby s tým národ súhlasil, určite by sme v tejto situácii urobili viac," vyhlásila ministerka. "Islanďania potom reagovali touto iniciatívou," uviedla Waldhauserová.

Premiér sľúbil pomoc

Obyčajní Islanďania podľa jej názoru súčasnú utečeneckú krízu veľmi riešia. Kritické hlasy ohľadom prijímania migrantov tu v podstate neexistujú. "O žiadnych odporcoch utečencov som na Islande ešte nepočula. Islanďania sú veľmi tolerantní a radi pomáhajú ostatným," opisuje Waldhauserová.

Pomoc chcú aj tí, ktorí majú sami starostí viac než dosť. "Som slobodná matka sa šesťročným synom. Môžeme k sebe vziať ešte jedno malé dieťa. Som učiteľka a môžem tak deti učiť hovoriť, čítať a písať v islandčine a zapojiť ich do islandskej spoločnosti. Máme oblečenie, posteľ, hračky a všetko, čo dieťa potrebuje. Samozrejme by som zaplatila aj za letenku," napísala Hekla Stefansdottir pod petíciu.

A hlas ľudu podľa všetkého funguje. Do situácie sa vložil premiér Islandu Sigmundur Davíð Gunnlaugsson a sľúbil, že sa vláda bude zaoberať utečeneckou krízou a pokúsi sa Islanďanom vyjsť v ústrety, píše portál Slate. "Verím, že je medzi nami solidarita v tejto veci a mali by sme sa týmto problémom zaoberať. Len musíme nájsť to najlepšie možné riešenie," uviedol Gunnlaugsson.
 

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 05 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:04