StoryEditor

Ukrajina sa rozpadne, je to umelý štát, tvrdí český euroskeptik

02.09.2014, 11:12

Ukrajina je odsúdená k rozpadu, tvrdí český europoslanec a šéf strany Slobodných Petr Mach. Podobne podľa neho končia umelo vytvorené štáty, medzi ktoré zaradil aj Československo, ktoré vzniklo v roku 1918, Sovietsky zväz alebo Juhoslávia. Ukrajinu označil Mach v rozhovore pre iDNES.cz len za nárazníkový štát medzi Západom a Ruskom, ktorý vydržal 25 rokov.

Slobodní vydali vyhlásenie, podľa ktorého je Ukrajina "umelo vytvorený štát s neprirodzenými hranicami". To je naozaj postoj vašej strany?
Áno, na tom je zhoda celého nášho predsedníctva.

Ako ste k takému hodnoteniu Ukrajiny ako umelo vytvoreného štátu s neprirodzenými hranicami dospeli?
Myslíme si, že ten štát nemá hlbokú štátnu tradíciu v tomto tvare. Vznikol odštiepením od Sovietskeho zväzu, bez toho by to malo základ v dlhodobom vývoji. Z toho nám vyplýva, že takéto štáty dlhodobo udržateľné nie sú. Podobne na tom bolo Československo, tak ako bolo zostavené Masarykom, podobne Sovietsky zväz alebo Juhoslávia. Tie štáty, ktoré sú umelým konštruktom, nemajú podporu v stálom trvaní, tak to môže dopadnúť takto.

Považujete skutočne aj Československo, ktoré vzniklo v roku 1918, za takýto umelo vytvorený štát?
Išlo o umelý konštrukt a z toho dôvodu nemohlo vydržať dlho. Keby rozpad nenastal v roku 1938 alebo neskôr v rokoch 1992- 1993, tak musel nastať inokedy. Keď štát existuje ako umelý konštrukt, ktorýkoľvek štát, tak ho nečaká pevná budúcnosť.

Predvídate rozpad Ukrajiny. V akom časovom horizonte?
Ten rozpad sa už deje. Osamostatnenie Krymu a jeho pričlenenie k Rusku, to už je rozpad...

Dá sa to skutočne nazvať rozpadom? Nie je to skôr ruská anexia časti susedného štátu, teda Ukrajiny? Slová ako anexia alebo invázia by ste nepoužili?
Je fakt, že v tom asi nikto nemá jasno, čo to tam bolo za jednotky. Málokto má asi presné informácie. Nech to prebehlo tak, alebo tak, Krym tiež nebol integrálnou súčasťou nejakého po stáročia existujúceho štátu Ukrajina. A to sa týka ďalších oblastí.


Český euroskeptik Petr Mach. Snímka: MAFRA

Keď Európska únia rieši, či uvalí voči Rusku ďalšie sankcie, k čomu má výhrady aj český premiér Bohuslav Sobotka, vy ste pre sankcie voči Rusku, alebo nie?
Som proti sankciám, naopak pre uvoľnenie obchodu ako s Ukrajinou, tak s Ruskom. Sankcie prilievajú olej do ohňa a nevedú k rozumnému riešeniu. Som za to, aby Česko bolo pripravené chrániť seba, aliančných partnerov. Ukrajina bola, či sa nám to páči alebo nie, nárazníkovým štátom v záujme Západu a Ruska. Ako štát vydržala v tomto tvare 25 rokov, kým situácia bola ako-tak stabilná a Rusko bolo oslabené po rozpade Sovietskeho zväzu. To, že tá krajina bola politicky rozdelená, ukazovali už výsledky predchádzajúcich volieb.

Svoju tlačovú správu k Ukrajine ste nazvali „Nie sme putinovci, ani amerikanofily“. Takže tí, ktorí sa zastávajú Ukrajiny, sú podľa vás „amerikanofily“?
Nám totiž veľmi vadí to čiernobiele videnie, ktoré môžeme pozorovať ako v médiách, tak aj u ľudí, ktorí sa k tomu vyjadrujú. My to čiernobielo nevidíme. Keby sme boli v Rusku, rozhodne by sme Putina nevolili. Nestojíme ani na strane Európskej únie alebo Nemecka. Bola by chyba, keby to niekto označil za proputinovský alebo proruský postoj. Nie sme ani na strane skupiny ľudí, ktorej sa v skratke hovorí „amerikanofily“, ktorí jazdili na Majdan a sľubovali im modré z neba. A potom to dopadlo, ako to dopadlo. 

Rozumiem tomu tak, že „amerikanofily" nie sú podľa vás len českí občania, ktorí sa zastávajú Ukrajiny, ale aj politici a ľudia zo západných štátov, ktorí sa zastávajú Ukrajiny a protestujú proti správaniu Ruska?
Tam sú rôzne iné záujmy. Tento pseudopojem sa používa v našom politickom kontexte. V iných krajinách budú iné motivácie.

Ak sa rozpadne Ukrajina, ako predvídate, bude podľa vás pokračovať ruský mocenský apetít voči iným štátom?
Neviem hovoriť za Rusko, ale je to dosť možné. Tú rozťahovačnosť vidíme, je to súčasťou Putinovej politiky, a ak k ďalšiemu rozpadu dôjde, Európska únia by mala mať voľný obchod so všetkým, čo vznikne.

Je ešte nejaký iný štát, okrem Ukrajiny, podľa vás umelo vytvorený?
Trebárs de facto sa to stalo v Moldavsku. Podnesterská republika vyhlásila nezávislosť ...

Ale nikto ju neuznáva. Ktoré ďalšie štáty sú podľa vás umelo vytvorené a s neprirodzenými hranicami?
Neviem. Keď zaspomínam, tak si predstavím Ukrajinu a Moldavsko, ale môžu byť ešte ďalšie také štáty.

Neradíme medzi také štáty trebárs krajiny Pobaltia, ktoré sú aj v NATO?
No, tam je situácia iná, pretože sú členmi NATO. Máme určitý aliančný záväzok, takže pevne dúfam, že rozpínavý apetít Ruska, ako ste to nazvali, nezasiahne tieto štáty. To by znamenalo, že sme okamžite zatiahnutý do konfliktu.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhodný preukaz Klasik Rail Plus
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 03 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 04 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:00