StoryEditor

Smrť našich horolezcov a bitka operátorov. Toto sú top udalosti štvrtka

16.10.2014, 19:39
Autor:
redred

Známych slovenských horolezcov v Nepále zabila lavína

Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. S odvolaním sa na nepálsku televíziu o tom informovala agentúra DPA. Agentúra AP bez upresnenia zdroja uviedla, že telá dvoch nezvestných slovenských horolezcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes.

Podľa webovej stránky Expedition.sk po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. Osem ďalších členov slovenskej expedície sa podarilo helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara.

Ministerstvo vnútra je pripravené poslať pre slovenských turistov v Nepále vládny špeciál. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Lietadlo Tu-154 M by mohlo naspäť na Slovensko priviezť ôsmich zachránených členov expedície, ako aj ich dvoch mŕtvych kolegov.


Putin varoval USA: Roztržka medzi jadrovými mocnosťami ohrozuje celý svet

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Washington, že roztržka medzi jadrovými mocnosťami pre ukrajinskú krízu by mohla ohroziť globálnu stabilitu. Rusko sa nenechá vydierať sankciami, uviedol v rozhovore, ktorý poskytol srbskému denníku Politika pred dnešnou krátkou návštevou Belehradu a rokovaním s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Miláne.

Putin povedal, že sankcie, ktoré uvalili USA a Európska únia na Rusko za jeho úlohu v ukrajinskej kríze maria snahy o mier.

"Dúfame, že naši partneri si uvedomia ľahkomyseľnosť pokusov vydierať Rusko a budú pamätať na riziká, ktorým roztržka medzi hlavnými jadrovými mocnosťami vystaví strategickú stabilitu... Z našej strany sme pripravení rozvíjať konštruktívnu spoluprácu na princípoch rovnosti a ohľadov na vzájomné záujmy," citovala ho tlačová agentúra Reuters.


Investor Hlavnej stanice zmenil plány.
Teraz čaká na mesto

Na bratislavskú Hlavnú stanicu by mali cestujúci mestskou hromadnou dopravou prichádzať po jej prestavbe z Pražskej ulice. Investor, spoločnosť Transprojekt, totiž zmenil svoj projekt. Na Pražskej plánuje pristavať ďalšie pruhy a cez ulicu púšťať na stanicu autobusy a trolejbusy. Dnes však práce stoja, firma totiž čaká na mesto. Žiada od neho dodatok k zmluve. Tvrdí, že keď ho s mestom podpíše, začiatkom budúceho roka začne s prvými búracími prácami.

Mesto sa so spoločnosťou nevie na dodatku k zmluve o budúcej kúpnej zmluve dohodnúť už štyri roky. Zmluva hovorí o tom, že Transprojekt má mestu vybudovať cesty či podzemnú električku a dohodnuté skolaudované objekty magistrátu odovzdať do konca roka 2016.

Za to mu potom Bratislava dá do vlastníctva vyše 22.000 štvorcových metrov pozemkov a investor si v lokalite postaví nákupné centrum, ktoré prestavbu stanice zaplatí. Vyvolané investície sú však len druhá časť kúpnej ceny pozemkov, prvú, 365.000 eur, už firma mestu poslala na účet.


GoPro doplatila na lož za milióny.
Ich kamera za Schumacherove zranenia nemôže

Bývalý francúzsky komentátor F1 Jean-Louis Moncet minulý piatok pre rozhlasovú stanicu Europe 1 povedal: "Hovoril som s Michaelovým synom Mickom a ten mi povedal, že sa otec pomaly, veľmi pomaly prebúdza. Za to, že má tak poškodený mozog, môže držiak na kameru GoPro, ktorú mal na helme. Bez nej by následky neboli také vážne. "

Jeho výrok potom hneď začali preberať svetové médiá, hoci predovšetkým tie bulvárne. A tak musel Moncet lavínu zastaviť. Na svojom Twitteri preto oznámil: "Stop všetkým špekuláciám. Povedal som, že som Micka (Schumachera) videl. Nepovedal som kde, nepovedal som, že som s ním hovoril, alebo že som s ním urobil rozhovor. Jasné? Mick nemohol nič povedať o kamere alebo o zranenie Michaela, pretože sme spolu nehovorili."

Dobre, klamať sa nemá, ale priznanie je poľahčujúca okolnosť. Lenže následky sú niekedy väčšie než len to, že sa v médiách objavilo pár "kačíc" a novinári jednoducho naleteli. A tiež mnohonásobne drahšie.


Slovensko čaká bitka operátov.
Na Swan si musíme počkať

Prvá stanica a prevádzka. Rošírenie konkurencie a mobilných služieb pre Slovákov sa však odkladá. Štvrtý operátor Swan mal plán spustiť prevádzku prvého decembra tohto roka, no kvôli problémom s národným roamingom sa komerčná prevádzka odkladá.

Swan by mal dostať podľa svojich slov pri dosiahnutí dvadsať percentného pokrytia obyvateľstva, teda jedného milióna ľudí nárok na využívanie sietí ostatných operátorov.

Vybudovať celoslovenské pokrytie samostatne je podľa Swanu nákladné a časovo náročné. Národný roaming ešte dnes napríklad používa operátor O2.

Na otázku HN kedy zákazníci môžu očakávať prvú ponuku služieb, odpovedal Juraj Ondriš „Rokovania s operátormi o poskytnutí národného roamingu uviazli, a kvôli sklzu náš plán s dátumom od 1.decembra pravdepodobne nestihneme “. Ceny a ani prvé programy Swan neukázal a ani zatiaľ nepredstavil. 

01 - Modified: 2006-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Našli zbraň z atentátu na Palmeho
01 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Invalidné penzie či nové sumy úrazových dávok. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien v roku 2024 02 - Modified: 2024-01-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky 03 - Modified: 2024-01-01 12:48:30 - Feat.: - Title: Svet komiksov: Marvel má problém, prichádzajú superhrdinské suchoty. Pozri si prehľad projektov, ktoré uvidíme v roku 2024 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-11-13 12:04:13 - Feat.: - Title: Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:22